Малко подценихме обстановката. Това призна премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в парламента за скандала покрай сделката с ЧЕЗ.

Борисов отново обясни, че сделката е осъществена в Чехия. До тук нищо лошо, коментира той. Заради атаката към него е изискал данни от Бабиш.

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Залагат акции за кредит от банка

Някой иска да повтори февруарските събития, същите събития, но с други изпълнители, заподозря премиерът. Припомняме, през февруари 2013 Борисов подаде оставка след протести заради получени сметки за ток.
Никой от правителството не стои зад Гинка от Пазарджик, отсече отново премиерът. Руско-грузински офшорки стояли зад сделката, показват данните от чешкия си колега. И български банки с проблеми в миналото са замесени в сделката.

Този път оставки няма да има, увери Борисов. Обещавам на тези хора да ги разнищя до край, зарече се още той и се закани подред до край да гони "тези гадове", визирайки тези, които му спретнали сценария с ЧЕЗ.

Иван Иванов уверява, че заемът на "Инерком" няма да се плаща през сметките за ток

Иван Иванов уверява, че заемът на "Инерком" няма да се плаща през сметките за ток

КЕВР не може да се намеси засега

Властта подготвя промени в закона за енергетиката. Подобни фирми няма да влияят върху обекти от националната сигурност, категоричен е министър-председателя. На брифинга стана ясно, че е напълно възможно държавата да придобие блокираща квота при такива стратегически сделки. Иначе от една година се говорело за продажбата на ЕРП-то.

Толкова ювелирна операция ми спретнаха, ядоса се министър-председателя.

Борисов посъветва президента Румен Радев да обсъди сделката с чешкия президент. Няма да дам да ни петнят имената, категоричен е премиерът Борисов.

БСП пита чешкото правителство за сделката за ЧЕЗ

БСП пита чешкото правителство за сделката за ЧЕЗ

Зад Гинка стои някой друг, твърдят социалистите

Патриотите не искали оставката на Теменужка Петкова, стана ясно от думите на Борисов. Затова и първо ще се разнищи цялата сделка, преди да се одобри оставката на енергийния министър. Тази стратегия стана ясна тази сутрин след спешно заседание на коалиционния съвет в Министерски съвет.

Нямаме механизъм да спрем тази сделка, обясни още Бойко Борисов. Иначе той ще търси помощ от чуждите служби да проверят сделката и офшорките зад нея.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Гинка Върбакова: Познанството ми с политик не допринася за сделката

Гинка Върбакова: Познанството ми с политик не допринася за сделката

Заложени са акции на ЧЕЗ пред финансиращата банка

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, а вчера президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Само преди няколко часа държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.
Днес Корнелия Нинова се закани да извади досието за приватизацията на ЧЕЗ.

От вчерашно интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и самата Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. Днес то излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според вчерашната публикация половината от сделката се финансира от офшорки. Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.