Премиерът Бойко Борисов е в опасен капан около сделката с ЧЕЗ и капанът може да щракне. Това коментира политологът Георги Киряков пред БНР. 

"От една страна, ако сделката се осъществи, той ще има проблем с обществото, защото обществената реакция беше много силна и продължава да е силна и докато не се отговори на въпросите, които са зададени в публичното пространство, дотогава няма да има спокойствие в самото общество. Другата страна на капана е, че ако сделката не се осъществи, тогава хората, които по някакъв начин стоят зад нея - ако вярваме на думите на Гинка Върбакова, въпреки че те са противоречиви - може да поискат, след като не е станало тяхното, да бутнат правителството", подчерта политологът.

Зад сделката за ЧЕЗ седи сянката на Борисов, убеден Еленко Божков

Зад сделката за ЧЕЗ седи сянката на Борисов, убеден Еленко Божков

Не приема, че Гинка Върбакова е истинският купувач

Според Киряков един от най важните въпроси е "кои са тези гадове", както ги определи премиерът, които се опитват да разклатят не само неговата стабилност - психическа и политическа, но и стабилността на държавата.

"Защо не ги посочи, вече толкова време не ги посочва. Какво точно целят гадовете? Каква е целта на комплота, който му организират от време на време? Все пак се беше разбрал с всички. Нали е компромисният премиер, премиер на стабилността. Какви са причините от време на време да му подливат вода? И в това студено време тази вода става на лед", иронично подхвърли политологът. 

Добрев има информация за офшорни фирми в сделката с ЧЕЗ

Добрев има информация за офшорни фирми в сделката с ЧЕЗ

Ще се уверяват да няма паника и напрежение в обществото като през 2013 г.

Георги Киряков е категоричен, че задължение на премиера е като е казал "А" да каже и "Б", тоест освен "кои са тези гадове" да каже и откъде са те

"Много странности се случват около продажбата на ЧЕЗ. Има посещение на чешкия премиер в България с неясна цел и неясен разговор, никой не разбра точно какво са си говорили двамата премиери. Но е възможно и конспиративните теории вече развиват тези, че това посещение е било част от договарянето на сделката, с неясен за тогава все още купувач", посочи още политологът. 

Според него цялата ситуация в момента хвърля сериозна сянка на съмнение върху това дали България е нормална държава и дали управляващите в тази държава могат да се справят с предизвикателствата - не само вътрешнополитически, но и общоевропейски.

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ
Обновена

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ

Спретнаха ми ювелирна акция, призна премиерът и обеща да ги разнищи

"Вниманието наистина се отклонява в посока, която не е желана не само от България, но и от Европа, особено ако имаме предвид, че в тази сделка с ЧЕЗ има намесени някакви руски и грузински интереси, както се твърди", обобщи политологът.