Държавата има готовност и желание да влезе в сделката за ЧЕЗ. Воля и пари за участие в сделката за ЧЕЗ има. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг след срещата на купувача на ЕРП-то Гинка Върбакова и премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет.

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Борисов иска контрол над сделката ЧЕЗ

"Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване - чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка", заяви мин. Горанов.

"Разговорите са на твърде предварителен етап", предупреди Горанов. "Ние искам да участваме по един или друг начин", категоричен е финансовият министър.

Таско Ерменков обвини Борисов за случващото се с ЧЕЗ

Таско Ерменков обвини Борисов за случващото се с ЧЕЗ

Само БСП била против приватизацията на компанията

Държавата има възможност да влезе в подобна сделка, обясни Горанов. Той напомни, че все пак говорим за сделка водена извън държавата. Трябва обаче да се получи и съгласие от страна на продавача, дали българската държава може да вземе участие в сделката.

Министър Горанов изтъкна, че България ще се стреми към притежание на контролен дял над ЕРП-то. 

Горанов заяви пред журналисти, че веднага, когато има официална информация, тя ще бъде представена. Когато има позиция на чешката страна, ще бъдете уведомени, обеща финансовият министър.

Припомняме, и БСП искат държавата да е собственик на ЕРП-то. Първоначално премиерът Борисов изтъкна, че "държавата не е добър стопанин". 

В разговори с чешкия си колега Бабиш, премиерът поиска информация за сделката от чешка страна. В последния телефонен разговор на високо ниво чешкият премиер Андрей Бабиш обеща помощ, ако България реши да вземе участие в сделката за ЧЕЗ.

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Надзорният съвет на ЧЕЗ също искал информация за

Припомняме, от БСП обявиха, че са внесли искане за създаване на специална парламентарна комисия по сделката "ЧЕЗ". Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, като президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Освен това държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Отговорът от страна на ГЕРБ беше даден на брифинг, на който присъства лично Бойко Борисов, който обясни, че няма намерение да подава оставка и ще гони до дупка "гадовете", които са му спретнали тази "ювелирна акция", подобна на 2013 година.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.