"Притеснява ме не Гинка Върбакова, а че това се случва в България, по време на председателството на ЕС. Че премиер на България, заявява, че друг премиер от ЕС му е дал документи, а на следващият ден другият премиер опровергава нашия. Притеснява ме това, че нашият премиер търси някакви гадове, вместо да си погледне собствените кирливи ризи и да види, че той е виновен за случващото се в ЧЕЗ", коментира пред БТВ депутатът от БСП Таско Ерменков.

Дали ще бъде спряна сделката за ЧЕЗ зависи от компетентните органи. Ерменков добави, че случващото се с компанията засяга най-малко 2 милиона българи, както и цените, които те ще плащат за ток. Защо държавата допуска хора, които въобще нямат понятие от електроснабдяване, да се занимават с дейност, която е изключително сложна.

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Надзорният съвет на ЧЕЗ също искал информация за

"Аз съм доктор по технически науки в областта на електрооборудването и електроснабдяването и не бих си и помислил, че мога да купя ЧЕЗ и да го управлявам, камо ли някой, който няма такъв опит, да има смелостта да го направи", обясни Ерменков. Съвсем ясно е според него, че Гинка Върбакова няма опит, за да управлява подобна компания.

"Самите ЧЕЗ и мениджмънтът им изпитват затруднение в реализирането на своята дейност в България, а сега идва човек, който хабер си няма, който има по-малко от 25 промила от генериращите мощности в страната ни. Защо държавата допуска хора, които въобще нямат понятие от електроснабдяване, да се занимават с дейност, която е изключително сложна", коментира Ерменков.

За Ерменков има фаворит за закупуването на дружеството, на пазарен принцип, и това е държавата ни. "Единствено БСП бе против да се приватизира ЧЕЗ през 2004 г. През 2012 г., когато се продаваха остатъчните дялове от ЕРП-тата, ние пак бяхме против това", обясни социалистът.

Гинка Върбакова поискала закрито обсъждане в НС на сделката
Обновена

Гинка Върбакова поискала закрито обсъждане в НС на сделката

Собственичката на Инерком влезе за среща с Борисов

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Припомняме, днес се очаква скандалът "ЧЕЗ" да бъде обсъден на съвместно заседание на енергийната и комисията по контрол над службите. На заседанието са поканени освен собственичкана на "Инерком България", фирмата получила одобрението на закупи ЧЕЗ България, така и представители на президентската институция и правителството. На този етап има потвърждение, че държавният глава Румен Радев ще изпрати свой представител.

Припомняме, вчерашният парламентарен ден започна очаквано със скандала за сделката на ЧЕЗ, след като на 27 февруари тонът достигна кресчендо в последователните брифинги на БСП и ГЕРБ. От БСП поискаха премиерът Борисов да дойде да отговаря пред депутатите, като предложението очаквано бе отхвърлено от мнозинството.

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, като президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Освен това държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.

Корнелия Нинова се закани да извади досието за приватизацията на ЧЕЗ. Едновременно с това от ДПС провеждаха заседание в дома на почетния председател Ахмед Доган.

От ГЕРБ отговориха също с брифинг, на който присъства лично Бойко Борисов. Той бе категоричен, че няма намерение да подава оставка и ще гони до дупка "гадовете", които са му спретнали тази "ювелирна акция", подобна на 2013 година.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и самата Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. Днес то излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според вчерашната публикация половината от сделката се финансира от офшорки.Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.