"Важно е да имаме ефективен орган за борба с корупцията. Не трябва на разни места да се случват безобразия, а после да се приписват на нас", изтъкна относно новия антикорупционен закон премиерът Бойко Борисов по време на 9-я Зимен университет на Младежи ГЕРБ.

"Винаги сме подкрепяли нашите съседи от Гърция, но не пропуснах случая да им припомня и някои важни неща. Преди години Гърция и Италия приеха проекта "Посейдон", който заобиколи България, но сега ги питах колко коректни бяха тогава", акцентира Борисов. Той коментира и отношенията с Турция и Русия - "Няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения между Турция и Русия", обясни премиерът.

Манфред Вебер сочи Румъния за забавянето на България в Шенген

Манфред Вебер сочи Румъния за забавянето на България в Шенген

Проблем на Европа е, че е отдалечена от хората и това трябва да се промени

По мнението на министър-председателят до края на годината ще влезем в чакалнята на Шенген.

Лидерът на ГЕРБ се позова на скорошно изказване на Манфред Вебер, той бил казал, че "който дойде в България всеки казва - България ни пази най-добре границите". Припомняме, преди дни Вебер изтъна политическата ситуация е Румъния за виновник за забавянето и приемането на България в Шенген.

Той обясни, че още не можем да похарчим парите, които ЕС ни е дал. Съюзът казвал "похарчете ги и да ви дадем още", обясни лидерът на ГЕРБ.

Не ни приемали в Шенген заради каналджийството и по политически причини

Не ни приемали в Шенген заради каналджийството и по политически причини

Това твърди вътрешният министър Валентин Радев

Относно протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин Борисов изтъкна, че ГЕРБ е модерна партия и не може да си позволи да не се съобразява с неправителствените организации.

Опозицията няма реално за какво да се хване, обясни Борисов. Те нападали, чрез медиите, за да стане ГЕРБ в обяснителен режим. По думите на премиера енергоразпредеителните дружества са продадени 2005 г. 34% е прага за контрол, а държавата си е оставила 33%, за да няма контрол, изтъкна Борисов. БСП искат одържавяване.

Борисов опропастява възможностите на България според Нинова

Борисов опропастява възможностите на България според Нинова

Държавата трябва да има роля в енергетиката

Държавата е много лош стопанин, отсече премиерът. Борисов изтъкна, че преди години, когато енергото било държавно България от въздух изглеждала като дискотека заради режима на тока.

Единственото спасение от частния бизнес е силни регулатори стана ясно по думите на Борисов. И трите дружества в България водят арбитражни дела за милиони, каза той.

"Теменужка й казах "дай си оставката", защото при липсата на здрав разум, да се разсъждава отстрани каво излезе? Приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ", изтъкна премиерът и допълни, че няма нищо общо в ситуацията и фактите са, че две частни компании са се разбрали.

Той бил посъветвал за оставка, защото не би позволил да се навреди на репутацията на ГЕРБ или на самия министър.

Припомняме, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка преди дни. За да няма съмнение около сделката и заради близките й отношения с купувача на ЧЕЗ, Петрова депозира оставката си пред премиера Бойко Борисов. Малко преди това чешката ЧЕЗ одобри сделката за продажба на активите в Българияи купувача "Инерком Груп".

Опозицията не харесвала европредседателството. Толкова добри неща ставали, но те не ги искали, защото сме ние, каза Борисов. 

"Може би и ние щяхме да сме завистливи", предположи премиерът.

Снимка 342137

Източник: Пресцентър ПП ГЕРБ