"Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България", това заяви соцлидерът Корнелия Нинова на заседанието на НС на БСП.

Нинова е категорична, че най-важен приоритет за страната ни в тези няколко месеца остава българското европредседателство. "То все още е възможност България да бъде двигател, лидер във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опропастява тази възможност всеки ден", отсече социалистката.

Председателството ни започнало с корупция, изтъкна Нинова. Тя припомни скандала за ремонта на НДК, "кум гейт" и противоконституционен акт на Народното събрание.

Соцлидерът захапа Борисов и за оградата с Турция. "Строителството на Великата българска стена, гордостта на Борисов, с която пази външните граници на Европа, финализира с досъдебно производство в Специализираната прокуратура за два вида престъпления от общ характер - завишени цени и занижен контрол", критикува Корнелия Нинова.

Тя е притеснена и от скандалът за лобизъм в здравното министерство. Според нея той е довел до оставка на министъра на здравеопазването. Нинова се позова и на скандала в Здравната каса - "хаос в здравеопазването, този път с последици за европейския ни образ", обобщи червеният депутат.

Лидерът на левицата заяви, че редица европейски държави предявяват претенции към председателстващия Съвета на ЕС за некоректност към договорни задължения.

Държавата се тресе от нов задкулисен образ на паралелната държава. Така Нинова коментира продажбата на ЧЕЗ.

"Наистина това е сделка между два свободни пазарни субекта, но тайна, непрозрачна и с много въпроси: как новосъздадената преди 5 месеца фирма, с капитал от 50 хил. лв. купува активи за 320 млн. евро.- с какви ангажименти към българските потребители, с какви гаранции за българската електропреносна мрежа и за българската национална сигурност", пита социалистката. Позицията на левицата е ясна, отсече Нинова. "Държавата трябва да има роля в структуроопределящи и важни за сигурността, икономиката и развитието й отрасли, какъвто е енергетиката", заяви позиция Корнелия Нинова.

"Нека не се опитват да ни упрекват, че сме за национализация. Ние сме за пазарна икономика и възможностите, които тя дава- България, като държава, да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро"

Корнелия Нинова коментира, че за да спаси кожата си, главният виновник Борисов е изгорил поредния бушон - Теменужка Петкова. Тя заяви, че БСП няма да спре до тук, а ще иска изслушване на КЕВР и КЗК, ще потърси и купувача по сделката.