Не е полезно разделянето на България и Румъния за приемането ни в Шенген. Това коментира вътрешният министър Валентин Радев в сутрешния блок на БНТ.

"Считам, че сме изправни и двете страни и отдавна е трябвало да бъдем в Шенген и това бяха думите на почти всички членове на Европейския парламент в залата", изтъкна Радев, който беше изслушан в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента.

Станишев се обяви против поетапно влизане в Шенген

Станишев се обяви против поетапно влизане в Шенген

Би било пореден прецедент в блокирането на страната по пътя към ядрото на ЕС

Радев бе категоричен, че решението зависи от Съвета на Европейския съюз. По думите му, става въпрос за политически причини.

"Моето лично усещане е, че те имат притеснения и ние сме длъжни постоянно да ги зареждаме с информация - вярна и истинска и ние като органи в държавата и органите на Фронтекс. Те се притесняват от каналджийство", коментира Радев.

По думите му, шансът ни е в поетото от страната ни европредседателство да бъде дадена допълнителна информация и така да бъдат убедени европейските партньори.

Борисов: Време е за приемането ни в Шенген

Борисов: Време е за приемането ни в Шенген

Премиерът изтъкна постиженията ни при откриването на Мюнхенската конференция на тема "Нови идеи за Европа"

Радев беше категоричен, че натискът в момента по границата е нулев. По думите му, в продължение на няколко месеца се хващат по един-двама, които вече са регистрирани.

Радев уточни, че цялата гранична ограда е готова. Радев обясни, че в момента с промените в Закона за обществените поръчки се дава възможност веднага да бъде отремонтирана.

Той посочи, че в момента Гранична полиция възстановява просеките и поставя постове - там, където има нарушение на целостта ѝ. Вътрешният министър подчерта, че това не е ангажимент на Гранична полиция, а на областните управители, които се явяват собственици на съоръжението. Това е и целта на промените в Закона за обществените поръчки.

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Ако не влезем сега в чакалнята на Еврозоната, това може да се забави много

По отношение на изграждането на системата за наблюдение на границата министърът уточни, че предстои насищането ѝ с технически средства с част от отпуснатите 160 млн. лв. за България. Радев заяви, че имат срок до ноември месец тази година интегрираната система да е готова.

Той изрази надежда фирмата да успее да спази срока и до края на тази година всичко да е наситено и да работи.

Радев информира, че от днес вече работи интегрираната система на МВР и нотариусите, необходима за справки при регистрацията на автомобили.

Манфред Вебер сочи Румъния за забавянето на България в Шенген

Манфред Вебер сочи Румъния за забавянето на България в Шенген

Проблем на Европа е, че е отдалечена от хората и това трябва да се промени