Сигурността в България и Европа, Шенген, добрите финансови показатели на страната ни, Западните Балкани и отношенията с Турция.

На това обърна внимание премиерът Бойко Борисов при откриването на Мюнхенската конференция на тема "Нови идеи за Европа". Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Няма по-добре пазена граница от българо-турската, увери Борисов, като според него това гарантира и сигурността в Европа. 

"България е една много лоялна и дисциплинирана държава, тя стриктно спазва маастриските критерии. Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме тези критерии е време да ни приемете и в Еврозоната и в Шенген. Трябва тези, които са отличниците да получат и отлични резултати за труда си", изтъкна той.

Снимка 340589

Източник: GIS

Не бяха пропуснати темите за Западните Балкани, както и за отношенията на ЕС и големите му съседи.

"В инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридорите 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Колкото и да ги подценявате, няколко войни тръгват от Балканите. Решението за там е бързо присъединяване към НАТО и ЕС", каза премиерът

Премиерът отбеляза и колко важни са добрите отношения между ЕС и Турция и припомни, че южният фланг на НАТО в момента се пази от Турция.