"Поетапно приемане на България в Шенген, първо за въздушните и морските граници и едва впоследствие за сухопътните граници, би било пореден прецедент в блокирането на страната по пътя към ядрото на ЕС".

Това заяви евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на обсъждане в ЕП на тема "Бъдещето на Шенгенското пространство".

Борисов: Време е за приемането ни в Шенген

Борисов: Време е за приемането ни в Шенген

Премиерът изтъкна постиженията ни при откриването на Мюнхенската конференция на тема "Нови идеи за Европа"

Членството на България и Румъния в Шенген се превърна в централен въпрос по време на дискусиите, като всички участници подчертаха подкрепата си за незабавното приемане на двете страни.

По време на дебата Станишев засегна и практиката държави членки да въвеждат временни гранични проверки в Шенгенското пространство.

"Не можем да позволим липсата на консенсус в Съвета по политики като миграцията и сигурността да застрашават най-голямото постижение на Обединена Европа - свободата на движение и премахването на граничния контрол. Трябва да насочим ресурсите и усилията си в борба с общите ни предизвикателства вместо да се пазим един от друг", категоричен бе лидерът на европейската левица.

Потрудили сме за влизане в Шенген, но има още много работа

Потрудили сме за влизане в Шенген, но има още много работа

Холандия по принцип е сдържана за разширяването на граничното споразумение

"Този, който жертва основни свободи, за да постигне малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност, и според мен, ако продължаваме да търгуваме едното за другото, накрая ще загубим и двете", заяви в заключение Станишев, припомняйки думите на Бенджамин Франклин.

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос отново заяви, че според ЕК двете страни са изпълнили всички критерии и няма формална причина за отлагане на решението. Комисарят също открои засиления обмен на информация между държавите членки, укрепването на външните граници, както и тяхното единно управление на европейско ниво, като основни елементи за укрепването на Шенгенската зона.

Събитието беше организирано от Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а Станишев председателства заседанието. Сред участниците бяха комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, Директорът на Европейската агенцията за гранична и брегова охрана (Фронтекс), българският вътрешен министър Валентин Радев, евродепутати, представители на неправителствени организации, експерти и др.