Посещението на холандския премиер Марк Рюте в България беше важно. То дойде малко след като германският канцлер Ангела Меркел намекна, че България може да получи отстъпки за Шенген.
Това заяви пред БНР Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Канцлерът на Германия подкрепи България за Шенген
Обновена

Канцлерът на Германия подкрепи България за Шенген

Много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари

Припомняме, на 6 февруари холандският премиер похвали страната ни и българския премиер Бойко Борисов, но бе категоричен, че към момента не може да бъдем приети в Шенген.

Борисов получи суперлативи от Рюте, но без категорично "да" за Шенген

Борисов получи суперлативи от Рюте, но без категорично "да" за Шенген

Борисов дал лист хартия на Рюте с нарисувана лична от него карта на балканските страни

Визитата на Рюте тук беше намек, че наистина много неща са свършени, но има още много работа за вършене. Според Чернева, това е сигнал, че Холандия трябва да бъде убеждавана и е необходим, за да имаме реалистична представа за това какъв е дебатът в Европа.
Нека да не забравяме, че именно Холандия направи референдум за нещо толкова неважно за нея като споразумението за асоцииране с Украйна и в крайна сметка го блокира за доста време. Можем да си представим нещо толкова чувствително като разширяването на Шенгенската зона, че със сигурност няма да мине незабелязано от холандското общество, заяви дипломатът.

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Ако не влезем сега в чакалнята на Еврозоната, това може да се забави много

Според нея, сега Шенген не работи, защото доста от страните-членки са вдигнали своите национални граници. Съществено разширяване на Шенген няма да има докато не се стигне до решение за това как Европа да се справи с молбите за убежище, смята Чернева.

Холандският журналист Марк Пеперкорн обясни, че холандското правителство и парламент винаги са били много сдържани по въпроса за разширяването на Шенген.

Докладите на Еврокомисията имат много важна роля, защото те дават на холандското правителство нещо като инструмент. "По-точната дума е тояга, с която да налага България и да ѝ казва: "Виждате ли? Не сте готови още", коментира Пеперкорн.

Мария Габриел не вижда основание да стоим извън Шенген

Мария Габриел не вижда основание да стоим извън Шенген

Решението за Шенген обаче се взима с единодушие

В момента, в който се появи наистина положителен доклад, Холандия няма да има много основания да каже: "Не можете да се присъедините към Шенген".

Холандия може да изразява публично най-непреклонната позиция, но зад кулисите така говорят и Франция и Германия, каза холандският журналист. По думите му, те са много доволни, че холандците излизат с тази позиция, защото така няма нужда те самите да го правят.