По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес.

Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Борисов изтъкна, че много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари.

Борисов убеден, че стабилна Европа зависи от стабилни Балкани
Обновена

Борисов убеден, че стабилна Европа зависи от стабилни Балкани

Българското председателство да изготви план за европейската интеграция

"Мисля, че по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и сега, и днес", коментира той.

От своя страна канцлерът Ангела Меркел заяви, че подкрепя страната ни за влизането й в Шенген.

По думите й въпросът се обсъжда отдавна.

"Виждаме какви усилия полага България, подкрепяме България", заяви Меркел. 

Според нея постепенно и на етапи ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство

В началото на февруари холандски експерти ще могат да обиколят цялата граница, всички пунктове и където искат. След това ще бъдат възможни и разговори с германския канцлер по тази тема.

Във връзка с настояването му в Страсбург за изготвяне на пътна карта за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и кои трябва да са основните точки, Борисов коментира, че единият текст е чисто политически, в който ЕК, европейските държави работят по затваряне на главите, по процедурата, която има ЕС за приемане на страни членки.

По думите му амбициите на елитите на тези балкански държави трябва да покриват критериите колкото могат по-бързо.

Борисов акцентира върху необходимостта страните от Западните Балкани да бъдат приближени максимално до държавите от ЕС през европейски фондове, през европейски заеми, през инфраструктурни проекти.

"Този план канцлерът на Германия го прие и счита, че парите, които ще са необходими в рамките на 10-15 години, докато се проектира, строи - никак няма да са накуп и много", коментира още той.

Борисов и Меркел акцентираха върху необходимостта от развитието на инфраструктурни проекти.

Премиерът Борисов припомни ролята на Берлинския процес за Западните Балкани.

"Някак си си отдъхнах, когато чувам, че финансирането на магистралите, жп линиите, пристанищата, а това е невероятен жест към Балканите за своята свързаност, към това да останат и младите хора, да дойдат инвеститори, да се развие туризмът, движението на стоки и товари не с денонощия, а с часове може да се извършва на Балканите. За един процес финансирането гарантира успеха. В случая има вече сериозно ангажиране на ЕС и в лицето на немския канцлер", констатира Борисов.

Премиерът посочи, че в работата занапред и пред Австрийското председателство ще бъдат положени усилия темата Западни Балкани да продължи да стои на дневен ред.

"Най-вече съм щастлив от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията с големите ни съседи, защото Европа има нужда от мир, има нужда от спокойствие и тогава тя е и най-доброто място за живеене", поясни той.

Относно кохезионната политика премиерът още веднъж защити продължаването й, като е изтъкнал пред канцлера Меркел, че всичко хубаво, което се е случило у нас е станало благодарение на средствата от кохезионните фондове.

По отношение на влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната, Борисов бе категоричен, че България не е никакъв проблем и не представлява никакъв риск за еврозоната.

"Домашното сме си го написали въпрос на решение на ЕЦБ", коментира той.