Стабилността на Балканите пряко отговоря за стабилността на Европа.

Такава увереност изрази премиерът Бойко Борисов пред депутатите от Европейския парламент в Страсбург, където той представя приоритетите на българското председателство Съвета на Европейския съюз.

Като четири основни приоритета Борисов още в началото изброи: Бъдещето на Европа и младите хора, Европейските перспективи на Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа, и дигитална Европа и цифровата икономика.

Акцент в думите на Борисов обаче беше поставен именно върху Западните Балкани като сериозен проблем, върху който българското председателство ще работи.

По думите на Борисов стабилността на Европа е в зависимост от стабилността на Балканите, затова и на този регион трябва да се даде ясна перспектива за интеграция. Това, според Бойко Борисов, трябва да стане сега - "сега е моментът".

Българският премиер заяви, че ясно се знае, че в мандата на тази комисия няма да има нови членки от Балканите.

Но въпреки това "трябва да им кажем много честно - какви са техните проблеми, както и да очертаем визията за тяхната интеграция. "Убеден съм, че това е точният момент, в който трябва да го направим", посочи Борисов пред евродепутатите.

Той аргументира думите си с примера от вчерашния ден - с убийството на лидера на Гражданска инициатива "Сърбия" Оливер Иванович в Косовска Митровица.

"Видяхте вчера - един изстрел и настроенията стават други", заяви Борисов. Освен това сигурността и интеграцията на Балканите са важни и защото там има плодородна почва за тероризъм заради големия брой мюсюмланско население.

Той отново подчерта, че трябва да има план за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз и амбицията му е до края на нашето председателство да се изготви именно такъв план. "Изходът е европейска перспектива", посочи Борисов.

Борисов изтъкна и пред евродепутатите успехът на България по отношение на мигрантския натиск към Европа. "България успя в рамките на година да направи така, че миграционният натиск да е нула. Това се постига с много работа", посочи българският премиер, като обаче не забрави и да отдаде дължимото на европейската солидарност и на сключеното споразумение с Турция.

Според Борисов предстояща тема е промяната на Дъблинското споразумение, за което България от дълго време настоява. Той очерта и трите групи страни, които се очертават в ЕС - тези, в които има голямо струпване на мигранти и те отделят сериозен финансов ресурс, такива като България, Италия и Гърция, които са на границата и входа на ЕС, и трети - които не искат да участват в този процес.

"Ние ще се опитам с такт и дипломатичност да решим този въпрос", заяви Борисов и подчерта, че отношенията с Турция трябва да бъдат продължени с разговори и на една прагматична основа. Борисов на два пъти посочи значението на Турция за спиране на мигрантския поток към Европа.
"Споразумението трябва да се подпише и да се продължи прагматичната политика с Турция", настоя българският премиер. Той изказа конкретно тезата си, че държа да се спазва охраната на границите на съюза и да се минава през ГКПП-та само след проверка. Борисов допълни, че Европа винаги е била най-хуманната и ще се погрижи за мигрантите, но за тези, "които бягат от войни, от куршумите и ракетите". Освен това Бойко Борисов държи тези мигранти да се връщат в родните си страни и да участват във възстановяването им, след като военните конфликти са приключили.

Това е, което предлагам, но вие ще кажете как да стане, се обърна към депутатите Борисов.