Няма основание за неприемането на България в Шенген, решението обаче се взема с единодушие. Това заяви пред bTV българският еврокомисар Мария Габриел.

Според Габриел посланията на премиера на Холандия Марк Рюте са разбрани погрешно у нас. По думите ѝ той не е дали знак, че Холандия ще блокира страната ни за членство, а е казал, че България трябва да продължи да работи в тази посока, защото у нас има несвършена работа.

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Ако не влезем сега в чакалнята на Еврозоната, това може да се забави много

Според Габриел в дългосрочна перспектива страната ни има поведение, което прави силно добро впечатление. По думите ѝ България казва, че е покрива критериите и е в добро сътрудничество с останалите страни. В същото време не "не слагаме юмруци по масата, не извиваме ръце", а показваме, че страната ни е надежден партньор.
"От една страна това донесе и друг позитив. Като цяло това носи промяна на този имидж на България, който искаме да имаме. От друга страна трябва да забележим, че когато е важно и премиера Борисов го прави, темата се поставя на дневен ред", посочи Габриел и добави, че темата ще получи по-силен отзвук през следващите месеци.

Габриел коментира и стратегията на ЕК за Западните Балкани. По думите ѝ стратегията не залага на конкретна дата за приемането на западните ни съседки, но важното е, че има ясен политически сигнал, че вратата на ЕС към тези държави е отворена.

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

ЕК прие Стратегия за Западните Балкани