Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова, заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на Нова. "Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министърът.

Изкуствено се е създало напрежението за сделката с "ЧЕЗ", изтъкна Петкова.

Три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията, обясни тя.

Няма ясното каква цена е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи да участваме в сделката. Това щяло да бъде последното, което да се обсъжда.

"За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората", заяви Петкова и добави, че желанията на управлението са да се създадат такива условия, че страховете на хората да бъдат минимализирани. "Хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка", иска Теменужка Петкова.

Припомняме, президентът Румен Радев обяви, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради казуса "ЧЕЗ".

"Не съм съгласна с изказването на президента Румен Радев, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането", заяви Петкова.

Под думите й темата за цената на тока, ще бъде последната, която ще се обсъжда.

Министърът на енергетиката обясни, че "Инерком" няма нищо против държавата да участва. По думите й всичко е въпрос на анализ.

Според нея приоритет е да се гарантира енергийната сигурност на страната. България не може да даде пари на "Инерком". 

Депутатите нищят сделката с ЧЕЗ в спецкомисия

Депутатите нищят сделката с ЧЕЗ в спецкомисия

Стойнев е смутен от пълния консенсус в зала между управляващи и опозиция