Премиерът Бойко Борисов не дойде в Народнто събрание на заседанието на комисията за ЧЕЗ. Затова пък финансовият министър Владислав Горанов дойде, за да докладва за намеренията на кабинета да стане част от сделката.

Не са обсъждани конкретни методи и ресурси, с които държавата да се включи, обясни Горанов пред депутатите разговорите с Гинка Върбакова в Министерски съвет. Заради натиска кабинетът решил да се включи.

Комисията за ЧЕЗ привиква Борисов в парламента

Комисията за ЧЕЗ привиква Борисов в парламента

Остава неясен източникът на средства, с които ще бъде закупен ЧЕЗ към момента

До момента няма отговор от "Инерком" и Чехия дали България може да се включи. Според Горанов включването на държавата в сделката не е начинът за защита на интересите на потребителите. Имало други законодатели и регулаторни механизми за постигане на тази цел.

Не е необходимо българската държава да участва в тази сделка, отсече Горанов и посочи, че Българската държава няма намерение да участва в сделката, поясни финансист номер едно. По думите му подобно участие на държавата е нецелесъобразно. Позицията му била съгласувана с премиера Бойко Борисов.

Според Горанов смяната на правилата на играта дава основание за съдебно преследване към държавата ни. Без емоции, настоя финансовият министър. Българският инвеститор не може да променя акционерната си собственост поне пет години. Промяна би могла да има с разрешение на чешката държава.

Сделката пък била по английското право. Затова Гинка Върбакова питала Чехия дали кабинетът може да се включи в сделката. Отговор няма. Държавата е продала дела си в ЕРП-тата заради краха на финансовите пазари 2009 година. Владислав Горанов няма информация Чехия да ни е предлагала да си изкупим дела в ЧЕЗ.

Депутатите поспориха знаели ли са службите кой ще купи предприятието. ДПС пък похвалиха днешната новина, дошла от финансовия министър,че държавата няма да участва в сделката.

Дончев: Държавата поиска участие в сделката ЧЕЗ, за да овладее напрежението

Дончев: Държавата поиска участие в сделката ЧЕЗ, за да овладее напрежението

Можем да питаме Турция за дълга й към тракийските българи, но щяло да се приеме зле

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единодушно гласуваха създаването на специална анкетна комисия, която да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението бе на левицата. Комисията се състави на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очакваше в края на март. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп"Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Мнозинството искат държавно "ЧЕЗ"

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Чехия: Сделката за продажбата на  ЧЕЗ е приключила

Чехия: Сделката за продажбата на ЧЕЗ е приключила

Според официалното изявление на чешкия премиер