Само 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е собственост на частна българска фирма. Това сочат данните от изследване на АФИС. То потвърждава, че пълнолетните българи, които желаят естественият монопол върху електроразпределението да е във владение на частна фирма са малцинство.

На въпрос чия собственост да е "ЧЕЗ" над 62% от респондентите в изследването отговарят, че искат енергоразпределителното дружество да е държавно. Около 15% са посочили, че предпочитат собствеността на дружеството на смесена, 15.9% нямат мнение по въпроса.

"ЧЕЗ" да във владение на български частни лица искат 4.3% от попитаните, а тези, които предпочитат ЕРП-то да е собственост на чужда компания са под 1% от запитаните.

1,6% от респондентите пък са "за" дружеството да е собственост на други държави.

Снимка 346803

Източник: АФИС

Изследването показва, че желанието електроразпределението да бъде върнато в собственост на държавата се споделя от привържениците на всички партии в политическия спектър, както и от хора с всички степени на образование. 

Сред привържениците на управляващата ГЕРБ само 7% са за българска частна собственост върху електроразпределението, 55% са за българска държавна собственост, 27% за смесена, а идеята за чужда (частна или държавна) собственост сумарно набира едва 2%. Симпатизантите на коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединените патриоти реагират сходно. 66% (4% над средното) са за ренационализация, 6% за притежание от български частни лица, 6% за чужди фирми, а още 13% за смесена собственост.

При ориентираните към опозицията в лицето на БСП резултатите са по-ярки. 82% от привържениците на левицата са съгласни с идеята държавата да стане стопанин на "ЧЕЗ", 4% са склонни дружеството да е във владение на частни лица (български или чужди). За смесена собственост подкрепата си заявяват 9% от симпатизантите на червените, но 41% от тях остават без мнение на въпроса.

Снимка 346804

Източник: АФИС

Казусът "ЧЕЗ" размества обичайната нагласа на българите за симпатиите към политиците. В контекста на сделката за енергодружеството на въпрос "Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?" резултатите за управляващите ГЕРБ и опозицията БСП са изравнени. И двете партии получават близо 25%.

Резултатите на този въпрос са: БСП 24.7%; ГЕРБ 24.6%; ДПС 6.5%; Атака 2.4%; ВМРО 2.0%; Реформаторски блок 2.0%; Воля 1.6%; АБВ 1.0%; СДС 0.8%; НФСБ 0.6%; Да, България 0.6%.