Държавата е поискала да участва в сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ заради липсата на други механизми да се овладее ситуацията с общественото напрежение. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

"Никой от нас не може да се държи като чиновник, да вдигне ръце или рамене и да каже: "В крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности. Ние няма как по закон да влияем върху тази сделка", каза Дончев.

В сделката ЧЕЗ и продавач, и купувач не трябва да се отчитат, смята Караниколов

В сделката ЧЕЗ и продавач, и купувач не трябва да се отчитат, смята Караниколов

Няма законов механизъм да наложи каквото и да е поведение на "Инерком", коментира Пламен Христов от Воля

Според него подобен отговор не е удовлетворителен. "По тази причина, малко или много извънредно, беше предприета подобна стъпка. Дали тя е безспорна - не, не е безспорна. Абсолютно откровен съм", заяви Дончев.

Той призна, че подобно решение поставя останалите граждани, които са абонати на другите две електроразпределителни дружества в неравностойно положение.

"Разликата между 33 и 34% дялово участие на държавата е огромна, не би имало смисъл от по-ниско от 34% участие, защото то не би дало особени инструменти да се участва в процеса на вземане на решения", посочи още Дончев относно държавното участие.

Според него сделката е била истеризирана не без участие на политически сили.

Моралът и международното право крещят срещу срещата ЕС-Турция

Моралът и международното право крещят срещу срещата ЕС-Турция

Велизар Енчев организира протест срещу срещата ЕС-Турция

Дончев коментира и предстоящата среща в понеделник във Варна във формат ЕС-Турция. Запитан как гледа на поставянето на въпроса за имотите на тракийските бежанци на предстоящата среща ЕС - Турция, за каквото настояват от БСП, Дончев уточни, че форматът на срещата не забранява категорично поставянето и на национални въпроси. Според него се приема зле от партньорите и това дори е "един от рефлексите на неопитна държава-членка".

Няма как това да е темата, с която да започнат разговорите, защото и ЕС, и Турция имат сериозни теми за дискусии, а България е в ролята на посредник, допълни Дончев. 

В отношенията ЕС-Турция няма нищо позитивно според Светослав Малинов

В отношенията ЕС-Турция няма нищо позитивно според Светослав Малинов

Бежанският натиск е национален проблем №1 за България

"Отношенията Европейски съюз - Турция, свързани с овладяване на мигрантския натиск, само и единствено и финансовите ангажименти на Европейския съюз или други ангажименти, или контекстът ще бъде разширен и ще се коментират и други въпроси, тоест отношенията Европейски съюз - Турция, но отвъд този конкретен проблем. Трудно ми е да направя прогноза. Това до голяма степен зависи от позициите, които ще заяви или които ще се опита да вкара като част от дневния ред турската страна", заяви Томислав Дончев.

Според него е несериозно да се отговори еднозначно дали България подкрепя Турция по пътя й към еврочленство. ЕС е много овладян по темата за разширяването и е коствало сериозни политически усилия темата за разширяването дори на Западните Балкани да бъде вкарана в политически оборот, поясни Дончев, според когото е редно е да се изясни и каква е дългосрочната визия на Турция.

"Не забравяйте, че ако за една държава като България исторически, за едни държави като Западните Балкани членството в Европейския съюз няма особена алтернатива, съседна Турция има алтернатива", каза Дончев.

По думите му Турция може да ориентира цялата си и външна политика, и партньорство, и икономическа политика в посока Европейския съюз, но тя има други опции. "Поради чисто географски предпоставки, тя би могла да играе друга роля в Азия и не съм сигурен дали едната хипотеза не изключва другата", заяви Дончев.

Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в ЕС

Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в ЕС

Лидерът на ЕК ни похвали за начина, по който протича европредседателството

Вицепремиерът е на мнение, че България има интерес да бъде обградена само от държави-членки (на ЕС - б.р.). "Да си външна граница на Съюза е тежко и трудно, особено когато имаме външни кризи като например мигрантския натиск. От друга страна, България като член на Европейския съюз няма никаква полза в Европейския съюз да има държави, които не са готови за пълноценно членство."

Припомняме, на 22 март депутатите решиха, че ремонтът на граничната ни ограда може да бъде правен и без обществена поръчка.

"Самите директиви позволяват, когато става дума за действия, свързани с националната сигурност - бедствия, аварии, кризи и така нататък, да се избягва обичайният режим на възлагане. Защото добре знаете, че една обществена поръчка в зависимост от това дали има или няма обжалване, може да се възлага в период между 3-4 месеца и една година. Когато става дума за кризисна ситуация е абсолютно несериозно да се чака една година", защити вицепремиерът решението на депутатите.

МВнР: Няма решение от България да се гонят руски дипломати

МВнР: Няма решение от България да се гонят руски дипломати

Британски медии публикуваха, че и страната ни ще изведе руски дипломати

Запитан имало ли е натиск спрямо страната ни за изгонването на руски дипломати, Дончев бе лаконичен: "Не знам за такъв натиск.". 

Припомняме, на 24 март британски медии писаха, че и България е сред страните, които ще отзоват руски дипломати. От МВнР заявиха, че няма такова решение на българската държава.

Великобритания убеждава ЕС да гони руски дипломати

Великобритания убеждава ЕС да гони руски дипломати

Лондон ще представи доказателства за Скрипал