На 26 март, понеделник, във Варна ще се проведе среща на лидерите на ЕС и Турция.
Срещата е неофициална среща на върха и цели затоплянето на отношенията между Анкара и Брюксел.

На срещата участие ще вземат председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган.

Турция беснее срещу ЕС, който защити Гърция и Кипър

Турция беснее срещу ЕС, който защити Гърция и Кипър

Турция заклейми "недопустимото" изявление на лидерите на ЕС

До последно обаче не се знаеше дали срещата ще се проведе. Една от основните причини за това бяха възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежението между двете страни и Турция и задържането на двама гръцки войници от турските власти.

Едва вчера окончателно стана ясно, че събитието във Варна ще се проведе. На срещата на Европейския съвет в Брюксел европейските лидери категорично потвърдиха нуждата от диалог с Турция.

Във връзка със срещата в морската ни столица Велизар Енчев изпрати до news.bg своята позиция.
Публикуваме коментара на Велизар Енчев без редакторска намеса.

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Тя беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър

МОРАЛЪТ И МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО КРЕЩЯТ СРЕЩУ СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ"

Моралът и международното право крещят срещу срещата ЕС-Турция във Варна. Цинично е лидерите на ЕС изобщо да се срещат с Ердоган, след като Турция си позволи агресивни действия срещу две членки на Евросъюза - Гърция и Кипър.

Турция отказва да освободи гръцки войници, случайно влезли на турска територия поради мъглата по границата. Цивилизованите държави решават подобни банални инциденти по границите за часове, а не с изнудване, както прави Анкара, искайки срещу освобождаването на гръцките войници да получи избягалите от преследване турски военни, за да им свали не само пагоните, но и главите.

Още по-дръзки са турските действия срещу законното право на Кипър да проучва и разработва газовите си находища в Средиземно море.

Турската агресия срещу Сирия, потопила в кръв град Африн, е третият османски пирон в ковчега на международното право.

ЕС трябва не само да анулира срещата във Варна, но и да порицае новия султан и българския му адвокат.

От международно-правна гледна точка срещата "ЕС-Турция" може да се проведе само при изпълнението на три условия от турска страна:

1) Незабавното освобождаване на арестуваните гръцки войници.

2) Прекратяване на враждебните действия срещу Кипър.

3) Изтегляне на турските войски от сирийска територия.

Провеждане на среща на високо ниво във Варна, без изпълнението на тези условия, узаконява погазването на международното право и демонстрира безсилието на Европейския съюз да защитава суверенитета и териториалната цялост на страните-членки на ЕС.

Понеже ЕС не отмени срещата във Варна, "Българската пролет" организира на 26 март, от 18.00 часа, протест пред Министерския съвет.

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Срещата ЕС-Турция била хубава инициатива

Велизар Енчев е български политик, дипломат, преподавател, журналист и офицер. През 2014 година Енчев става народен представител в 43-то Народно събрание на Р. България от партията НФСБ, с която ВМРО е в коалиция "Патриотичен фронт". На 1 декември 2014 година Енчев излиза от парламентарната група на НФСБ и става независим депутат. На 4 април 2015 г. Енчев учредява Движението за радикална промяна "Българската пролет" и става негов председател.

За Захариева среща във Варна ще има, Турция изпълнява ангажиментите си

За Захариева среща във Варна ще има, Турция изпълнява ангажиментите си

Нейният туит за Скрипал не посочва виновни, БСП ако е за използване на химическо оръжие срещу мирни граждани, нека излезе да го каже