Турция заклейми като недопустимо изявлението на лидерите на Европейския съюз, в което те остро разкритикуваха политиките на Анкара към Кипър и Гърция, покачвайки напрежението дни преди важната среща на върха във Варна между ЕС и Турция, съобщава "Франс прес".

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Тя беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър

"Изявлението, което беше направено, съдържаше недопустими коментари срещу нашата страна, които обслужват интересите на Гърция и кипърските гърци", подчерта говорителката на турското външно министерство.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъдат във Варна в понеделник за разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов. 

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Срещата ЕС-Турция била хубава инициатива

ЕС отправи призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край бреговете на Кипър. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, включително двама гръцки войници, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.