Срещата между Европейския съюз и Турция във Варна в понеделник (26 март) ще се състои. Това стана ясно тази нощ след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Държавите от ЕС са категорични, че диалог с Анкара трябва да има.

Срещата беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежението между двете страни и Турция и задържането на двама гръцки войници от турските власти.

За Захариева среща във Варна ще има, Турция изпълнява ангажиментите си

За Захариева среща във Варна ще има, Турция изпълнява ангажиментите си

Нейният туит за Скрипал не посочва виновни, БСП ако е за използване на химическо оръжие срещу мирни граждани, нека излезе да го каже

В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Според премиера това е може би една от последните възможности да останем в диалог.

ЕС дава €3 млрд. на Турция преди срещата във Варна

ЕС дава €3 млрд. на Турция преди срещата във Варна

През април ЕС ще публикува "критичен" доклад за опитите на Турция да се присъедини

Борисов уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС - Турция за ограничаване на потока от мигранти към Европа. Той допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина.

Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.

Борисов: Разговорът Анкара-ЕС е належащ

Борисов: Разговорът Анкара-ЕС е належащ

Срещата във Варна ще нормализира отношенията на Съюза с Турсция