Турция изпълнява ангажиментите си, няма натиск на външната граница, няма информация за отлагане на срещата между лидерите на ЕС и турския президент Ердоган. "Считам, че и ЕС изпълнява ангажиментите си", коментира пред НоваТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Според нея споразумението между Брюксел и Анкара за бежанците на всяка цена трябва да бъде запазено. "Всички си спомняме какво се случи 2015-а година. Всички си спомняме натиска по т. нар. "западнобалкански" маршрут. По моя информация са разплатени 1,5 милиарда, а останалите са договорирани, защото те се отпускат за конкретни проекти. Когато са готови проектите, тогава се изплащат парите", допълни тя.

Ердоган иска 3-те милиарда евро във Варна

Ердоган иска 3-те милиарда евро във Варна

Турция е получила само 850 млн. евро от договорения първи транш, обещан от ЕС

"Тонът е остър и от двете страни. Целта на тази среща е да се поставят очи в очи въпросите. Ердоган не за първи път казва, че ЕС не изпълнява ангажиментите си по споразумението. ЕС и институциите казват, че го изпълняват и че всъщност така е направено споразумението. Лично аз не очаквам отлагането на срещата заради Кипърския проблем. Надявам се проблемът с Кипър да се реши", обясни външният министър.

Гърция готви 4 военноморски учения близо до турската граница

Гърция готви 4 военноморски учения близо до турската граница

Очаква се Турция да попречи на военните учения да се приближат твърде близо до турското крайбрежие

Въпросите, които ще се обсъждат във Варна са важни, защото засягат сигурността на Европа и нашата страна заради мигрантите, които са в Турция. Мигрантската криза е не само наша основна тема. Споразумението е договорено и не съм чула Турция да има претенция за още пари. "Сега е момента за разговори с Турция и по изказаните от Ердоган мисли за "духовните граници", тази страна е важен съюзник на Европа не само в ЕС, но и в НАТО", обясни Захариева.

Калфин не е изненадан от тенденцията за увеличаване на напрежението в света

Калфин не е изненадан от тенденцията за увеличаване на напрежението в света

Ердоган се опитва да получи повече политически терен преди разговорите на 26 март във Варна, но е на ръба той да не се проведе

Захариева коментира и скандала с отравянето на Сергей Скрипал. Според нея, сега съмненията на Великобритания трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени от Организацията за забрана на химическите оръжия, която вече е получила проби от използваното нервно-паралитично вещество.

Припомняме, нападението над Скрипал предизвика дипломатичен скандал межу Русия и Великобритания. Британският премиер Тереза Мей заяви, че вижда Русия виновна за отравянето, а външният министър на Великобритания Борис Джонсън заподозря самия руски президент Владимир Путин като поръчител на нападението.

Припомняме, миналата седмица Захариева пусна туит, че подкрепя санкциите на Великобритания срещу Русия за случая с отровения двоен агент Сергей Скрипал.

БСП скочи на Захариева, че ни вкарва в конфликти

БСП скочи на Захариева, че ни вкарва в конфликти

Чудят се като каква изказва солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая Скрипал

"Първо в този туит няма споменаване на дума и посочване на виновни, и ако някой от реагиралите от БСП депутати, е за използване на химическо оръжие срещу мирни граждани, нека излезе и да го каже. Приехме доста подробна декларация. Това, което се споменава в декларацията на министрите на външните работи, е че това се случва за първи от 70 г. в Европа, но когато се случва и 131 са хоспитализирани, тогава няма как всички да не сме притеснени. Трябва да бъдем притеснени. Това, което трябва да се случи и се случва - от вторник международната организация по борба с химическите оръжие е във Великобритания и взима проби", коментира Захариева. 

"Няколко държави бяха намесени в този скандал. Всеки един от лидерите на тези държави остро възрази срещу обвиненията на Русия. Фактът е, че по тази конвенция всяко едно от тези вещества е трябвало да бъде унищожено", добави външният министър.

Румен Радев: Говорът на омразата не е нашият път

Румен Радев: Говорът на омразата не е нашият път

Взаимно уважение и ненамеса да са темелите на отношенията ни с Турция