Британският премиер Тереза Мей заяви, че е много вероятно Русия да е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря. Това стана ясно на изказване на Мей пред членовете на британския парламент, съобщиха руски и британски медии.

Руската държавна телевизия обвини Великобритания за отравянето на Скрипал

Руската държавна телевизия обвини Великобритания за отравянето на Скрипал

Спецоперацията целяла проваляне на световното по футбол в Русия

Мей каза, че руският посланик е призован да обясни как е намерено нервнопаралитичното вещество. Мей отсече, че Великобритания ще предприеме по-широки мерки срещу Русия. Тя заяви, че Русия или е нападнала Скрипал, или е позволила на веществото да попадне в ръцете на други.

Мей даде краен срок на Москва до вторник да даде обяснение на покушението на Скрипал. От своя страна Русия нарече обвиненията "цирково шоу" и "провокация".

240 свидетели по отравянето на Сергей Скрипал, открити са важни улики

240 свидетели по отравянето на Сергей Скрипал, открити са важни улики

В пицария са намерени следи от отровата…

Британският премиер каза, че атаката е била пряка намеса на руската държава срещу Великобритания, или руското правителство е позволило на веществото да попадне в неподходящи ръце. "Правителството заключи, че е много вероятно Русия да е отговорна", каза тя.

Мей коментира, че това не е просто атака срещу Скрипал, а "безразборно и безразсъдно" действие срещу Великобритания.

Ако не бъде получен надежден отговор до вторник, Лондон ще заключи, че отравянето на Скрипал означава използване на сила на британска територия, отбеляза Мей.

Великобритания сезира НАТО за отравянето на Сергей Скрипал

Великобритания сезира НАТО за отравянето на Сергей Скрипал

Лондон ще задейства "всички ресурси"...

Припомняме, отровените баща и дъщеря бяха открити в безсъзнание в центъра на града в неделя, 4 март. Следствието работи по версията "нападение с цел убийство", макар че първоначално се допускаше вероятността да става дума за терористичен акт.

Бившият полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал през 2006 г. беше осъден за шпионаж в полза на Великобритания, а през 2010 г. помилван, след което му беше позволено да напусне Русия в замяна на 10 руски агенти, разобличени в САЩ. Той замина за Великобритания заедно с дъщеря си Юлия, сина си и съпругата си, която две години по-късно почина от рак.

През 2016 г. Юлия е направила опит да се върне в Русия, но не е успяла да се установи там.