Важни улики се появиха по делото за отравянето на бившия офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде Би Би Си.

Следи от нервнопаралитичното вещество, с което е извършено покушението срещу двамата, са открити в пицарията Zizzi в Солсбъри, където жертвите са обядвали в неделя, 4 март.

Великобритания сезира НАТО за отравянето на Сергей Скрипал

Великобритания сезира НАТО за отравянето на Сергей Скрипал

Лондон ще задейства "всички ресурси"...

Следствието вече разполага с над 240 свидетели, събрани са повече от 200 улики, които се анализират от експерти. В работата по случая участват над 250 служители на антитерористичното подразделение на британската полиция.

Мистериозна жена замесена с отравянето на Скрипал

Мистериозна жена замесена с отравянето на Скрипал

Тереза Мей свиква заседание на Кобра

Засега няма основание да се предполага, че има риск за здравето на някого от хората, които са били в пицарията по времето, когато там са се намирали Сергей и Юлия Скрипал.

Снимка 344758

Източник: GettyImages

Заведението остава отцепено заедно с още други четири места в Солсбъри - дома на пострадалите и пейката в парка, където са намерени, пъба Bishopʼs Mill и гробището, където са погребани съпругата и синът на бившия руски агент.

Вчера министърът на вътрешните работи на Великобритания Амбър Рад проведе във връзка с инцидента второто за седмицата заседание с извънредното звено COBRA.

Тя съобщи, че състоянието на 66-годишния Сергей и 33-годишната му дъщеря Юлия остава критично, но стабилно.

Полицаят Ник Бейли, който им е оказал първа помощ и също беше приет в болница, остава под лекарско наблюдение, но е контактен.

В помощ на полицията в Солсбъри са командировани 180 военни, включително специалисти по химическа защита от Кралския танков полк, 40 морски пехотинци, 20 офицери от Кралските военновъздушни сили и експерти от Центъра за химическа, биологическа, радиологическа и ядрена отбрана.

Припомняме, отровените баща и дъщеря бяха открити в безсъзнание в центъра на града в неделя, 4 март. Следствието работи по версията "нападение с цел убийство", макар че първоначално се допускаше вероятността да става дума за терористичен акт.

Снимка 344759

Източник: Yulia Skripal/Facebook

Юлия Скрипал

Заместник-министърът на вътрешните работи по сигурността Бен Уолъс заяви пред Би Би Си, че отравянето на двамата руснаци е изключително сериозен инцидент с ужасяващи последици.

"Някой е дошъл в страната ни, и е извършил подло престъпление, нагло и дръзко, използвайки нервнопаралитично вещество, което е забранено от международното законодателство, и е застрашил множество хора." - коментира Уолъс.

Скрипал отровен с "много рядко" нервнопаралитично вещество

Скрипал отровен с "много рядко" нервнопаралитично вещество

Той и дъщеря му са в критично, но стабилно състояние

Смята се, че покушението е дело на руските спецслужби. Москва отрича.

Бившият полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал през 2006 г. беше осъден за шпионаж в полза на Великобритания, а през 2010 г. помилван, след което му беше позволено да напусне Русия в замяна на 10 руски агенти, разобличени в САЩ. Той замина са Великобритания заедно с дъщеря си Юлия сина си и съпругата си, която две години по-късно почина от рак.

През 2016 г. Юлия е направила опит да се върне в Русия, но не е успяла да се установи там.