Руската държавна телевизия обвини Великобритания, че е отровила бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Южна Англия като част от специална операция, целяща да провали домакинството на Русия на Световното първенство по футбол през лятото, съобщава "Ройтерс".

66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са в болница в критично състояние от 4 март насам, когато бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в град Солсбъри.

Скрипал и дъщеря му може да са отровени с букет цветя

Скрипал и дъщеря му може да са отровени с букет цветя

Двамата занесли букета на гроба на съпругата му…

Британският премиер Тереза Мей трябва да ръководи заседание на Националния съвет за сигурност на Великобритания по-късно днес, на което ще бъде обсъдено отравянето. Британски депутат заяви, че инцидентът изглежда като опит за покушение, подкрепен от държава и той очаква Москва да бъде обвинена от Тереза Мей след заседанието.

Русия многократно отхвърли предположенията за нейно участие в убийството като опит за демонизирането ѝ.

Великобритания сезира НАТО за отравянето на Сергей Скрипал

Великобритания сезира НАТО за отравянето на Сергей Скрипал

Лондон ще задейства "всички ресурси"...

Но руската държавна телевизия "Россия 1" в новинарската програма "Вести Недели" отиде по-далеч, като посочи с пръст самата Великобритания за извършител на убийството.

"Те се опитаха да хвърлят вината върху Русия, но ако се замислите, отравянето на полковника от ГРУ (руското военно разузнаване) беше от полза единствено за британците", коментира известният телевизионен водещ Дмитрий Кисельов, който е изцяло прокремълски настроен.

"Като източник (на информация) Скрипал не представляваше интерес. Но като жертва на отравяне той е много полезен. Защо да не бъде отровен? Не е голяма работа. И заедно с дъщеря му да го направят по-сърцераздирателно за обществеността", допълни телевизионният водещ.

Кисельов, чиято телевизионна кариера е подкрепяна от руския президент Владимир Путин, посочи още, че отравянето на Скрипал отваряло многобройни "възможности" за Великобритания, включително организирането на международен бойкот на Световното първенство по футбол в Русия.

"Отлична специална операция", коментира Кисельов, добавяйки: "Скрипал е евтин заменим материал" и че след спецоперацията Русия трябвало да се оправдава.

Великобритания плаши да не участва на Световното първенство по футбол в Русия

Великобритания плаши да не участва на Световното първенство по футбол в Русия

Ако се докаже, че Сергей Скрипал е бил отровен от Русия

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Лондон може да преразгледа присъствието на официалната си делегация на шампионата, ако се окаже, че Русия стои зад отравянето.

Москва вижда Световното първенство като събитие, с което да се представи на международно равнище, като руските власти са притеснени от подозирания от тях заговор на Запада за "подливането на вода" на този техен голям момент.