Отношенията между Русия и ЕС навлязоха в нова сложна фаза. Геополитическата обстановка в света се усложнява. Това, което виждаме, не е изненадващо, като тенденцията е за увеличаване на напрежението, коментира пред БНТ бившият външен министър Ивайло Калфин.

Припомняме, нападението над Скрипал предизвика дипломатичен скандал межу Русия и Великобритания. Британският премиер Тереза Мей заяви, че вижда Русия виновна за отравянето, а външният министър на Великобритания Борис Джонсън заподозря самия руски президент Владимир Путин като поръчител на нападението. 

Любомир Дацов: Обикновено търговските войни предшестват друг тип войни

Любомир Дацов: Обикновено търговските войни предшестват друг тип войни

Политиците хващат само на думи пулса на събитията, смята финансистът

"Никой няма интерес от това, което се случи с руския шпионин. Никой не печели от подобен инцидент. Очаквам след изборите в Русия напрежението да спадне, но то е търсено и от двете страни. Очевидно някои от световните сили обичат да имат явно дефинират знак, защото така се мобилизират. Това става и в Русия, и САЩ. Близкият изток очевидно е регион, в който има интереси да няма мир. Сирия е интересна, че там е театър, на който добре работят тези противопоставяния, които са по-общи в Близкия Изток", обясни Калфин.

Лавров убеден: Великобритания умишлено подкопава отношенията с Русия

Лавров убеден: Великобритания умишлено подкопава отношенията с Русия

Москва щяла да продължи да реагира на действията на Обединетото кралство

Според Калфин отношенията между Вашингтон и Турция се изострят, защото Турция се е опитва да сложи под контрол процесите в кюрдската общност след операцията в Сирия. Калфин смята, че Ердоган се опитва да получи повече политически терен преди разговорите на 26 март във Варна, но е на ръба той да не се проведе.

За срещата между европейските лидери и турския президент във Варна Калфин коментира, че това няма да е среща за разширяване на ЕС, а за пари и Турция се нуждае страшно много от нея, но не е сигурно, че ще се случи заради провокацията й срещу Кипър и Гърция.

Ердоган иска 3-те милиарда евро във Варна

Ердоган иска 3-те милиарда евро във Варна

Турция е получила само 850 млн. евро от договорения първи транш, обещан от ЕС

"Има страни като Гърция и Кипър, които са против и то заради действия на Ердоган. В последните месеци той направи няколко пъти умишлени провокации в Средиземно море срещу тези две държави. Турция се нуждае страшно много от подобна среща. На нея няма да се говори за присъединяване. Тя би искала да се говори за митническия съюз, за следващото споразумение за бежанците. Ако има среща във Варна, ще става въпрос за пари, а не за разширяване на ЕС", коментира бившият външен министър Ивайло Калфин.

Гърция готви 4 военноморски учения близо до турската граница

Гърция готви 4 военноморски учения близо до турската граница

Очаква се Турция да попречи на военните учения да се приближат твърде близо до турското крайбрежие