Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е очарован от визитата си тук. Той обяви любовта си към "обичаната" от него България. Любовта е нещо, което може да бъде обвързано с националността, подчерта след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Юнкер ни похвали за начина, по който протича европредседателството. Освен това изтъкна и приноса ни за напредъка на ЕС по редица теми, включително и по споразумението от Дъблин.

ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани, изтъкна Юнкер. Той е доволен от желанието на страните от региона да постигнат нужния напредък. Евентуално към 2025 година ще може да има присъединяване на държавите от Западните Балкани. Те обаче ще трябва да отговорят на евроизискванията. Към момента няма страна от региона, която да отговори на всички изисквания. Юнкер ги предупреди, че трябва да отговорят на изискванията за стабилност, борба с организираната престъпност и да решат междурегионалните си конфликти.

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Няма дори да бъдат поканени за членство

Скоро в София ще има среща на върха на Западните Балкани и ЕС и ще бъде обсъдено разширяването. Юнкер подчерта, че ще се постави акцент на икономическото развитие на страните. 155 принципа на икономическата стабилизация на региона ще бъдат дискутирани.

Иначе според председателя на ЕК регионът е много важен за европейското семейство. Мястото на Западните Балкани е в ЕС, категоричен е Жан Клод Юнкер. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира, убеден е той. Иначе ЕК няма да прави отстъпки относно изискванията за членство.

Юнкер каза на дърлящите се босненци да се обединят, ако искат да влязат в ЕС

Юнкер каза на дърлящите се босненци да се обединят, ако искат да влязат в ЕС

Мюсюлмани, хървати и сърби трябва да преодолеят различията си

Българският премиер Бойко Борисов подсказа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да спомене, че ще се създаде грант за Западните Балкани. Юнкер обаче получи превод на английски и припомни, че не владее добре този език.

Българският министър-председател акцентира колко отвратителна е свързаността на Западните Балкани. Разчитаме на европейското финансиране, обясни Борисов и посочи, че акцент е магистралата на мира през Косово. Иначе според него е важен обменът на работа между службите за сигурност на държавите в региона. Транспортните коридори също са важен приоритет за Борисов и колегите му от Западните Балкани.

С Дъблинското споразумение вървим напред, спокоен е министър-председателят. Това, което се прави с ЕС, не е срещу Русия или Турция, стана ясно от думите му. Целта е да се изгради, а не после да се строши. На срещата присъстваха и политическите лидери от Балканите.