Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на разделените лидери на Босна и Херцеговина, че трябва да преодолеят различията си и да работят в тясно сътрудничество, ако искат страната им един ден да се присъедини към Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Юнкер, който е на обиколка в страните от Западните Балкани, получи от босненските власти попълнен въпросник за готовността на страната да се присъедини към ЕС. Те се надяват, че това ще помогне на Босна да придобие статут на кандидат за членство в ЕС по-късно тази година.

Германското разузнаване притеснено от уахабизма в Босна

Германското разузнаване притеснено от уахабизма в Босна

Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив са инвестирали много пари

"Не мога да ви обещая дата за това кога страната ви ще стане кандидат", посочи Юнкер пред босненската политическа върхушка, допълвайки: "Същността е по-важна от датата."

"Изискват се общи усилия от една държава, за да стане член", изтъкна Юнкер по-късно пред депутатите в босненския парламент, подчертавайки: "Когато има различия, това води до парализа, води до закъснения."

След кървавото разпадане на Югославия през 1990-те години, Босна се раздели на два силно автономни региона - федерация на мюсюлманите бошняци и хърватите и Република Сръбска. Те са свързани чрез слабо централно правителство, което включва тричленно междуетническо председателство.

България да е "адвокатът" на Босна и Херцеговина по пътя ѝ към ЕС, иска Младен Иванич
Обновена

България да е "адвокатът" на Босна и Херцеговина по пътя ѝ към ЕС, иска Младен Иванич

На среща с президента Радев

Босна подаде молба за членство в ЕС преди 18 месеца, но след относителния първоначален напредък, политическите кавги между лидерите на съперничещите си православни сърби, католически хървати и мюсюлмански бошняци прекъснаха процеса на реформи.

"Съжалявам, че мнозина се отнасят към този процес като технически, когато става въпрос за присъединяване към начин за живеене заедно", изтъкна Юнкер, добавяйки: "Това е политически проект и заради това ние настояваме да обедините сили в тази страна."

Сърбите в Босна се отцепват?

Сърбите в Босна се отцепват?

Референдумът ще се състои

Юнкер призова босненските депутати да се споразумеят за промени в изборното законодателство, което се разглежда като решаващо за сформирането на правителства след националните избори през октомври, предупреждавайки, че без тях напредъкът по пътя към ЕС ще бъде застрашен.

Той също така призова Босна да се бори с организираната престъпност и корупцията и да разреши всичките си териториални конфликти.

"Не можем да внесем нестабилност... Демокрацията не съществува без компромис", добави Юнкер.