Босна и Херцеговина очаква приближаването си до ЕС и разчита на приятелска подкрепа от България. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

Двамата направиха изявления и представиха акцентите на разговора си.

Двамата държавни ръководители са обсъдили процесите в общото ни географско пространство, предизвикателствата пред нашия регион, сред които недостатъчна трудова заетост, предизвикателствата и рисковете пред сигурността, мигрантската криза, тероризма и радикализма и други теми, стана ясно от думите на президента Румен Радев.

"Най-ефективният подход за справяне с тези предизвикателства е интеграцията", заяви държавният глава. В глобален план двамата са потвърдили необходимостта от предоставяне на безусловна перспектива за членството на Босна и Херцеговина в ЕС.

Радев увери, че могат да разчитат, че по време на българското председателство тяхната перспектива за членство ще е един от приоритетите. Според държавния глава България може да помогне много за това Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат.

По отношение на интеграцията в регионален аспект Радев смята, че процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа е правилният формат. "Обсъдихме, че линиите на комуникация не могат да се развиват само от юг на север", подчерта Радев.

Според него държавите ни имат потенциал за много по-задълбочено сътрудничество.

България е предоставила помощ в размер на почти 100 000 лв. за две училища в Босна и Херцеговина. Средствата са усвоени и така била подобрена инфраструктурата.

"България е приятелска страна за Босна и Херцеговина и това е един от най-добрите примери за сътрудничество на Балканите", заяви на свой ред Младен Иванич. Той оцени и това, че България е помогнала много за политическата стабилизация на Босна и Херцеговина.

"Босна и Херцеговина очаква приближаване до ЕС. Ние сме в края на процеса за получаване на статут на кандидат", коментира Иванич и допълни, че се надяват на помощта на България.

По думите му, първите асоциации, които поражда Босна и Херцеговина, са проблеми, сблъсъци, война. Според Иванич обаче състоянието в Босна и Херцеговина е много по-добро, отколкото се смята.

Той наблегна и на състоянието на инфраструктурата, като изтъкна, че от Сараево до София с кола се стига приблизително за около 8 часа. Затова било важно да мислим и по тази тема.

Иванич изрази надежда, че в лицето на България Босна и Херцеговина ще имат един от "важните адвокати" в Брюксел, които ще им помогнат да направят решителната крачка за приближаване към ЕС.

По-късно Младен Иванич проведе среща и с премиера Бойко Борисов.

"България ще остане активен застъпник за гарантиране на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз", заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

Борисов изрази убеждението си, че Босна и Херцеговина ще продължи да се движи по пътя на евроатлантическата интеграция, която е единствената гаранция за сигурност в региона.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна ролята на всяка една страна от Балканите за поддържането на мира и стабилността в тази част на континента, както и в Европа като цяло. Той посочи, че по-активното сътрудничество между институциите на България и на Босна и Херцеговина ще доведе до повече практически успехи в тази посока, както и в международните усилия за противодействие на радикализма и тероризма.

Борисов и Иванич обсъдиха и развитието на двустранните отношения, като подчертаха големия потенциал пред тях. Посочено беше, че провеждането на съвместен бизнес форум ще разкрие възможности за партньорства, които са в интерес и на двете страни.