Комисията за ЧЕЗ вика премиерът Бойко Борисов да обясни за намерението си да участва в купуването на активите на компанията. Това стана ясно след няколкочасово заседание, на което информация бе докладвана от ДАНС.

Председателят Жельо Бойчев изпраща писмо с покана за участие на министър-председателя. Борисов трябвало да каже от къде държавата ще задели пари, за да участва с дял в ЕРП-то. Иначе днес службите предоставили допълнителна информация за сделката.

Дончев: Държавата поиска участие в сделката ЧЕЗ, за да овладее напрежението

Дончев: Държавата поиска участие в сделката ЧЕЗ, за да овладее напрежението

Можем да питаме Турция за дълга й към тракийските българи, но щяло да се приеме зле

Продължили да работят по нея, а и проверката все още продължава, стана ясно от думите му. Комисията ще отправи още питания към службите с оглед разясняване на ситуацията.

Остава неясен източникът на средства, с които ще бъде закупен ЧЕЗ към момента, доколкото сделката не е приключила, обясни социалистът. Към момента няма финансиране, има намерение за финансиране, поясни той. На следващото заседание ще се отчитат и от КЕВР за сделката.

Депутати искат информация и от чешките служби по сделката ЧЕЗ

Депутати искат информация и от чешките служби по сделката ЧЕЗ

Жельо Бойчев иска обяснение от премиера Борисов как се е стигнало до решението за държавно участие

Припомняме, Временната комисия започна активно работата си миналата седмица със спор какви да бъдат правилата за гласуване и взаимни обвинения за това кой колко работи.

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единодушно гласуваха създаването на специална анкетна комисия, която да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението бе на левицата. Комисията се състави на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп".Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.