Родните ДАНС и ДАР да изискат данни от чешките си колеги за сделката ЧЕЗ. Този въпрос разискваха депутатите членове на временната комисия по сделката ЧЕЗ на първото си заседание.

Кой стои зад "Инерком", тази информация иска Валентин Николов от ГЕРБ. Той иска отговор ще бъдат ли запазени работните места в ЧЕЗ. Освен това според него чешката компания трябва да предостави изискванията си за кандидат-купувачите на активите й у нас и към средствата, които ще платят.

ДПС и ГЕРБ се заяждат в комисията ЧЕЗ на кого му се работи и на кого - не

ДПС и ГЕРБ се заяждат в комисията ЧЕЗ на кого му се работи и на кого - не

Събрали сме се не да крием информация един от друг, заяви Таско Ерменков

И Таско Ерменков иска отговор кой купува ЧЕЗ. Родните служби пак ще докладват пред комисията. Сега въпросите щели да са по-конкретни.

Димитър Лазаров, който е председател на комисията за спецслужбите, е изумен как ще задължим ДАНС и ДАР да изискат информацията за ЧЕЗ от чешките партньорски служби. Атанас Костадинов разшири издирването на капиталите в сделката, искайки данни от службите на САЩ, Испания и Германия.

В крайна сметка се взе решение на следващото заседание във вторник да докладват МФ, а ДАНС и ДАР ще докладват заплаха ли е за националната сигурност сделката.

Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в комисията за ЧЕЗ

Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в комисията за ЧЕЗ

Яснота за цената на тока и за работниците в дружеството искат от КНСБ и КТ "Подкрепа"

Председателят на комисията Жельо Бойчев иска обяснение от премиера Бойко Борисов как се е стигнало до решението държавата да участва в сделката. Големи въпроси стоят пред нас, констатира социалистът.

Временната комисия започна активно работата си със спор какви да бъдат правилата за гласуване и взаимни обвинения за това кой колко работи.

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единодушно гласуваха създаването на специална анкетна комисия, която да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението бе на левицата. Комисията се състави на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

ЕК може да оцени сделката с ЧЕЗ, когато всичко е завършено

ЕК може да оцени сделката с ЧЕЗ, когато всичко е завършено

Еврокомисарят Марош Шефчович коментира сделката между "Инерком" и ЧЕЗ

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.