Двата най-големи синдиката в страната - КНСБ и КТ "Подкрепа", искат фирмата, определена за купувач на активите на ЧЕЗ, да бъде изслушана от временната парламентарна комисия за ЧЕЗ.
Да се свика спешно заседание на комисията, искат в писмо на двата национално представителни синдиката, внесено в парламента.

Целта на изслушването е кандидат-купувачът "Инерком" и държавните институции да отговорят на три ключови въпроса.

Милен Велчев: Участието на държавата в сделката за ЧЕЗ е грешен ход

Милен Велчев: Участието на държавата в сделката за ЧЕЗ е грешен ход

Велчев също мисли, че държавата е лош стопанин

Двете организации искат да знаят и каква е Ценовата стратегия на дружеството и социални измерения за потребителите на електрическа енергия в България, включително за фирми и за домакинства.

Синдикатите искат да знаят какви са социалните измерения на сделката. Те искат да бъдат запазени доходите и социалните придобивки на работещите в ЧЕЗ. Интересуват се какви ангажименти за запазване на работните места ще поеме компанията, каква е политиката за ръст на доходите и запазване на социалните придобивки чрез ефективен социален диалог и Колективен трудов договор (КТД).

Профсъюзите питат каква е Стратегията за развитие на дружеството. Те искат да знаят за инвестиции и производствена програма, прилагане на текущия бизнес план на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и гаранции за запазване на социалните придобивки при предложение за актуализацията му.

От "Инерком" не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

От "Инерком" не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

Падежът на офертата бил 9 месеца

От КНСБ и от КТ "Подкрепа" настояват по време на дискусията, освен енергийните им федерации да присъстват кандидатът за купувач на активите на ЧЕЗ "Инерком България", енергийният министър Теменужка Петкова и ръководството на КЕВР.

"Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност, се казва в писмото на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Банките не са отказвали финансиране по сделката с ЧЕЗ, уверяват от "Инерком"
Обновена

Банките не са отказвали финансиране по сделката с ЧЕЗ, уверяват от "Инерком"

"Инерком" преговаря с банките

Енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" още през 2004 година са изразили ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества.

"През 2004 г. заявихме, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките", припомнят от двете организации. Синдикатите и тогава, и сега искат гарантиран социален пакет за работещите в отрасъла.

Депутатите нищят сделката с ЧЕЗ в спецкомисия

Депутатите нищят сделката с ЧЕЗ в спецкомисия

Стойнев е смутен от пълния консенсус в зала между управляващи и опозиция

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

На 14 март депутатите бяха единодушни, че искат специална анкетна комисия в парламента да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението е на левицата. Червените искат комисията да е съставена на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ). Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ винаги са били за прозрачност.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандала със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на "Инерком България" и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

75% от българите искат държавата да купи ЧЕЗ

75% от българите искат държавата да купи ЧЕЗ

Според 56% е виновен Бойко Борисов

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отрече такова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.