Участието на България в сделката за активите на ЧЕЗ у нас би било грешка. Това заяви пред bTV бившият финансов министър от кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев.

От "Инерком" не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

От "Инерком" не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

Падежът на офертата бил 9 месеца

По думите на Велчев България ще се постави в странна ситуация, ако настоява да купи активите на електроразпределителното дружество. Това би било грешка, защото преди всички държавата до сега с нищо не е доказала, че може да управлява по-добре от частния бизнес икономиката и големите фирми. Според Велчев държавата също е лош стопанин. Това не било практика само у нас. "Мантрите, които стават в известна степен по-популярни напоследък, че държавата трябва да се върне в икономиката, не са доказани", акцентира Велчев.

"Държавата в момента води арбитраж срещу ЧЕЗ и никой продавач, в случая ЧЕЗ в Прага, не би си позволил да остави в ръцете на своя опонент в този арбитраж в лицето на българската държава такъв сериозен лост за влияние върху изхода на арбитража. Тоест, за да се съгласи ЧЕЗ да продаде своето подразделение в България на българската държава, трябва да е постигнато взаимно приемливо решение по арбитража, което ще струва десетки или стотици милиони на държавата", категоричен е бившият финансов министър.

Нинова: Сделката с ЧЕЗ трябва да влезе в прокуратурата

Нинова: Сделката с ЧЕЗ трябва да влезе в прокуратурата

Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията

Според Велчев политическият инстинкт на премиера Борисов винаги е бил много силен. В момента Борисов опитвал да предотврати популистките напъни на част от опозицията.

Велчев също така отрече да е провеждал срещи с банкери и да е участвал схеми за приватизиране на ЕРП-та, преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите. "Не е било моя работа да приватизирам енергетиката", допълни Милен Велчев.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Той отрече и да познава собственика на "Инерком" Гинка Върбакова. По думите му е възможно Върбакова да има уговорки не само с банки, но и с инвеститори в основния капитал на ЧЕЗ.

"Може би Върбакова знае какво прави и има необходимата финансова подкрепа да го направи. Това, че не я познаваме, не означава, че тя ще управлява зле ЧЕЗ, ако се стигне дотам", тълкува Велчев и допълни, че няма идея дали зад Върбакова седи някой.
"Всички договори, които са подписани от държавата и продължават да са в сила, би трябвало да обвързват и г-жа Върбакова", категоричен е бившият министър.

ЕК може да оцени сделката с ЧЕЗ, когато всичко е завършено

ЕК може да оцени сделката с ЧЕЗ, когато всичко е завършено

Еврокомисарят Марош Шефчович коментира сделката между "Инерком" и ЧЕЗ

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

На 14 март депутатите бяха единодушни, че искат специална анкетна комисия в парламента да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението е на левицата. Червените искат комисията да е съставена на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ). Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ винаги са били за прозрачност.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандала със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на "Инерком България" и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отречетакова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.