"Проблемът за електроразпределителните дружества е заровен в миналото. Той трябва да се търси още от този момент, когато бяха продадени тридесет и трите процента от остатъчния дял на ЕРП-тата." Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че електроразпределителното дружество тогава е трябвало да дава отчети и да информира държавата.

Гинка Върбакова не е от ГЕРБ и никой не влияе върху сделката, отсече Цветанов
Обновена

Гинка Върбакова не е от ГЕРБ и никой не влияе върху сделката, отсече Цветанов

Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа

"С този документ, който сме получили сега се забранява да се продава на офшорни компании, а в момента именно офшорни компании предлагат кредити, за да се финализира сделката", коментира Нинова и попита как ще се връщат тези пари и кой стои зад тази сделка.

На въпрос какъв контрол иска БСП за тази сделка, Нинова каза: "На първо място това е националната сигурност, с която да се гарантира дали въпросната компания, която ще купи ЧЕЗ, няма да остави 1/3 от българския народ без електропреносна мрежа. На второ място това са хората и дали с увеличение на цените за тока, няма да се изплаща кредит. На трето място е много важно някои да понесе отговорност за състоянието, в което се докара държавата."

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Нинова отсече, че зад сделката за ЧЕЗ стои подкрепата на ГЕРБ и добави, че тази сделка през новата седмица трябва да отиде в прокуратурата.

По отношение на тези 33-34% от сделката, които трябва да бъдат приспаднати към държавата, лидерът на БСП посочи, че трябва да се попита Цветан Цветанов дали го искат това, защото директорът на АЕЦ "Козлодуй" казал, че не е съгласен държавата да дава пари и да купува.

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Стоян Мавродиев смята, че ЧЕЗ манипулира чешкия премиер

Нинова коментира и последното прочуване на "Галъп интернешънъл", според което хората искат случаят с ЧЕЗ да е държавен, а не частен. По думите ѝ държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията, а когато се управлява от държавници, е добър стопанин.

Лидерът на БСП изтъкна, че големият проблем на Бойко Борисов е, че излъга, че министър-председателят на Чехия е изпратил документи за сделката за ЧЕЗ. Тя "захапа" Борисов и затова, че ни е изложил пред Европа и ни е поставил на колене затова какво ще реши Гинка Върбакова от Пазарджик.

Андрей Бабиш отрече да е пращал на Борисов документи за ЧЕЗ

Андрей Бабиш отрече да е пращал на Борисов документи за ЧЕЗ

Правителството пък твърди, че данни за сделката са пристигнали у нас