"Гинка Върбакова не е от ГЕРБ и никой не влияе върху сделката. Тя е по чешкото законодателство, а по договор е по великобританското законодателство." Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Няма по-голяма обида и унижение за България от сделката за ЧЕЗ според Румен Гечев

Няма по-голяма обида и унижение за България от сделката за ЧЕЗ според Румен Гечев

"Борисов 3" докара държавата до нивото на "Инерком"

Той отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано го попита дали ГЕРБ искат държавата да придобие 33-34% от сделката, защото директорът на АЕЦ "Козлодуй" казал, че не е съгласен държавата да дава пари и да купува. По думите на Цветанов ако държавата проявява интерес, то тя може да вземе този контролен пакет от 33%.
"Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. Електроразпределителните дружества са приватизирани, държавата взима 33%. След всичките години след приватизационния договор са спечелени 41 млн. лева дивиденти към държавата", а не 50%, както твърдяла Нинова.

Нинова: Сделката с ЧЕЗ трябва да влезе в прокуратурата

Нинова: Сделката с ЧЕЗ трябва да влезе в прокуратурата

Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията

Цветанов заяви и че трябва да се съберат политическите класи и партии, които да загърбят политическите си пристрастия и да поговорят затова какво е най-добре за държавата и обществения и национален интерес.

"Държавата няма нищо общо със сделката. Участието в медиите след БСП става задължително, защото имаше много неистини. На първо място трябва да се изясни въпросът с това, че електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа", заяви Цветанов и добави, че ако 67% от сделката се приватизира, то с останалите 33% губим всякакъв оперативен контрол върху дружеството.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Цветанов посочи и че електоразпределителните дружества нямат отношение към цената на тока. Той уточни, че през цялото управление на ГЕРБ има 2 две стратегически удобни дружества за електропреносната мрежа и това са ЕСО и "Булгартрансгаз". Тези дружества нямало да се приватизират и ГЕРБ щели да продължат да работят и да защитават националните интереси.

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Няма да ни превърнат в марионетка

"Пред Българското европредседателство даваме акцент за Западните Балкани и евроатлантическата ориентация. БСП не иска евроинтеграцията да се случи за Западните Балкани и затова са против", коментира още Цветанов.