Българите против сделката с ЧЕЗ, това сочат данни на "Галъп интернешънъл". Мнозинството българи искат по-ефективна намеса на държавата. 75% от българите искат държавата да купи "ЧЕЗ". Социологическото проучване проведено между 28 февруари и 1 март сред 800 души сочи, че общественият отзвук е мащабен.

Изследването сочи също, че българите не възприемат добре действията на властта до този момент.

Снимка 342997

Източник: "Галъп интернешънъл"

93% от запитаните твърдят, че са чули за сделката с "ЧЕЗ". 72% от чулите намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива, а само 16% намират случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят. Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се.

Българите обвиняват правителството. 61% от респондентите казват, че министърът е допуснал грешка, а 56% намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка.

"Галъп" коментират, че голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. Социологическата агенция извежда, че причината министър-председателят да е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с министър Теменужка Петкова.

Снимка 342996

Източник: Галъп интернешънъл

Масово обаче респондентите са изключително критични към действията на властта.

Сред записаните ясно се откроява желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция.

Както може и да се очаква, преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят.

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Борисов иска контрол над сделката ЧЕЗ

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. От нейно интервю стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов. 

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

И БСП поискаха държавата да е собственик на ЕРП-то. Първоначално премиерът Борисов изтъкна, че "държавата не е добър стопанин". След среща със собственика на "Инерко" Гинка Върбакова стана ясно, че Борисов е прояявил желание да има пълен контрол над сделката. Финансофият министър владислав горано изтъкна, че държавата има желание да стане собственик на ЧЕЗ и има и пари за това. 

Горанов: Има воля и пари държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

Горанов: Има воля и пари държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

България ще иска контролен дял