"Сутринта разговаряхме с премиера по текущата сделка (сделката между пазарджишката фирма "Инерком" и ЧЕЗ за активите на чешкото дружество в България - б.р.). След това се съгласихме, че това е една сделка между две частни компании.
Имам информация, че всички отговорни органи в България, както и парламента и съответните компетентни органи, извършват оценки и проверки. Това е една сделка между двете частни компании и ние от ЕК просто бихме искали да знаем, че се съблюдават абсолютно всички принципи и закони в европейското законодателство." Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар с ресор енергиен съюз Марош Шефчович в хода на конференция "Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката - предизвикателства пред Югоизточна Европа". Конференцията беше открита от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, като на форума присъстваха и представители на фирмата купувач на активите на ЧЕЗ у нас "Инерком".

Банките не са отказвали финансиране по сделката с ЧЕЗ, уверяват от "Инерком"
Обновена

Банките не са отказвали финансиране по сделката с ЧЕЗ, уверяват от "Инерком"

"Инерком" преговаря с банките

Имаме много случаи на инвестиционни сделки, по които има спор и дискусия. Европейския съд се произнася по тях, когато има необходимата информация, обясни комисар Шефчович.

На въпрос за евентуално държавно участие в сделката за ЧЕЗ еврокомисарят коментира, че в момента е трудно да се даде информация, тъй като трябва да се види най-напред сделката, както и какъв ще бъде съставът, дали ще има съответствие и спазване на третия енергиен пакет и други. Едва тогава би могло да се произнесе Генерална дирекция "Конкуренция" или Главна дирекция "Енергетика". "Тоест всичко трябва да бъде завършено и едва тогава да има оценка от ЕК", допълни Шефчович.

Борисов представи на Шефчович газовия хъб "Балкан"

Борисов представи на Шефчович газовия хъб "Балкан"

Проектът осигурява конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа