Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар с ресор енергиен съюз Марош Шефчович. На срещата Борисов запозна Шефчович с газовия хъб "Балкан".

Премиерът подчерта значимостта от проекта. Според него изграждането на газовия хъб "Балкан" е от голяма значение за политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. Борисов посочи и че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите.

Банките не са отказвали финансиране по сделката с ЧЕЗ, уверяват от "Инерком"
Обновена

Банките не са отказвали финансиране по сделката с ЧЕЗ, уверяват от "Инерком"

"Инерком" преговаря с банките

В хода на срещата Борисов заяви на еврокомисаря и че като ротационен председател на Съвета на ЕС страната ни ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.

В контекста на ключовия приоритет на българското председателство, а именно европерспективата на Западните Балканите, Борисов се похвали на Шефчович и за напредъка по инициативите за увеличаване на междусистемната свързаност на региона. И двамата се съгласиха, че насърчаването на регионалното сътрудничество и енергийната интеграция на региона са важни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система.

Борисов представи проекта за хъб "Балкан" в Истанбул

Борисов представи проекта за хъб "Балкан" в Истанбул

На 22-ия Световен петролен конгрес