Няма отказ за финансиране от страна на банките по сделката за активите на ЧЕЗ у нас, уверяват от фирмата купувач "Инерком".

"Ние не сме спирали да работим по финансирането. Няма отказ от страна на финансовите институции", заяви председателят на Съвета на директорите на "Инерком" Милена Стоева, която присъства на конференция "Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката - предизвикателства пред Югоизточна Европа". Конференцията беше открита от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, а на форума присъства и зам.-председателят на ЕК с ресор енергиен съюз Марош Шефчович.

Стана ясно, че "Инерком" е подала уведомлението в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съгласно изискванията на договора.

"Инерком" поиска официално ЧЕЗ

"Инерком" поиска официално ЧЕЗ

Подадено е уведомление в КЗК

На въпрос относно финансирането финансовият консултант Веселин Захариев обясни, че то ще стандартно за подобни сделки - част от финансирането ще бъде със собствен капитал, а останалите средства - от банки.
"В момента се водят преговори за съотношението собствен капитал към банково финансиране. Преговорите се водят в един нормален тон. Целият този шум, който се вдига в последните няколко седмици , не ни помага чак толкова много, леко бави цялата задача, но работим доста конструктивно, всеки ден сме с банките. Нещата се развиват", увери Захариев.

Цветанов съветва президента и опозицията да внимават какво говорят за ЧЕЗ

Цветанов съветва президента и опозицията да внимават какво говорят за ЧЕЗ

Анкетната комисия ще изясни фактите около сделката според Цветанов

"Това, което можем да кажем е, че позицията на правителството по отношение на потенциално участие в тази седалка беше комуникирано с ЧЕЗ и те казаха официално, че ще обмислят това и ще вземат позиция", каза още Захариев. Той коментира и че "Инерком" очакват с интерес каква би била тяхната позиция, за да могат да реагират. По думите му все още няма уговорена следваща среща между купувача и продавача.

Захариев поясни, че "Инерком" не изготвят анализ за потенциално възможно държавно участие в сделката за ЧЕЗ. Това, което сме се разбрали с ЧЕЗ е, че те ще вземат водещата позиция. Те ще анализират от тяхна страна. Без тяхното решение в тази посока, каквото и да решим ние, това няма да има никакво значение", заяви финансистът.

На въпрос за евентуално решение на ЕС в сделката за активите на ЧЕЗ у нас, Стоева изтъкна, че не е необходима такава намеса.

Регулаторът с "вързани ръце" по сделката с ЧЕЗ

Регулаторът с "вързани ръце" по сделката с ЧЕЗ

В закона за енергетиката трябва да се разпишат и на всички други компетентни органи

Относно ролята на парламентарната анкетна комисия по сделката, Захариев коментира, че вчера са разбрали от медиите за формирането на такава комисия. "Нямаме някаква допълнителна информация това под каква форма би могло да се отрази. Към момента продължаваме да водим разговори с банките изцяло на конструктивна основа."

Относно произнасянето на КЗК по казуса стандартният срок е 25 дни. Той може да бъде удължен с 10 дни. При изискване на нови документи от страна на КЗК процедурата може да бъде удължена и до три месеца.

"До голяма степен решението как ще продължи тази сделка зависи от продавача", категорична бе Стоева.

Относно арбитражното дело Захариев уточни, че българска компания не може да участва в арбитражно дело срещу страната, в която се намира.

Ние купуваме седем български дружества по правилата на международния търговски арбитраж, който се прилага в отношенията между ЧЕЗ и България. Те не могат да са страна в международния инвестиционен арбитраж.

БСП стартира подписката за разваляне на сделката за ЧЕЗ

БСП стартира подписката за разваляне на сделката за ЧЕЗ

На територията на цялата страна