Комисията по финансов надзор (КФН) прави пълна проверка на "Еврохолд България" АД заради придобиването на активите на ЧЕЗ у нас.

Очаква се регулаторът да оцени финансовото състояние и капацитета на "Еврохолд" за придобиването на електроразпределителното дружество.

В проверката ще бъдат включени и дъщерни фирми, които са част от холдинга.

"Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ

"Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ

Poдният xoлдинг щe плaти €335 милиoнa - с 15 млн. повече отколкото предложи "Инерком"

"Във връзка с намерението за предстоящи придобивания на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД от "Еврохолд България" АД, Комисията за финансов надзор продължава работата си по четири проверки на дейността на "Еврохолд България" АД и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга", пишат от финансовия регулатор.

Според КФН становището им за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс - от една страна, за заплащането на инвестицията по изкупуването, и от друга - за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.

Становището на КФН трябва да е готово до 28 юни. След това регулаторът ще представи констатациите си на Главна прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност".

"При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения", посочват още от КФН.

Теменужка Петкова: Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ
Обновена

Теменужка Петкова: Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ

Сделката е минала по чешкото законодателство

Припомняме, "Еврохолд България" съобщи, че е подписала договор за придобиването на активите на чешката група ЧЕЗ на българския пазар в края на миналата седмица.

Cпopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии идвa cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм", което обаче предизвика скандал и в правителсвото, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

Иначе за активите на ЧЕЗ от холдинга ще платят 335 милиона евро, като финансирането на сделката ще бъде осигурено от собствен и заемен капитал. Тази стойност е с 15 милиона евро повече в сравнение с офертата на предишния кандидат "Инерком".

ДПС: Тежка корупционна тишина обвива сделката за ЧЕЗ

ДПС: Тежка корупционна тишина обвива сделката за ЧЕЗ

Призовават ДАНС и трите регулатора да се произнесат по сделката