Една чисто търговска сделка ние превърнахме в политически проблем. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по въпросите на енергетиката и контрол на специалните служби по казуса със закупуването на електроразпределителното дружество за София и Северозападна България ЧЕЗ от "Инерком".

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Стоян Мавродиев смята, че ЧЕЗ манипулира чешкия премиер

Цветанов коментира, че никой днес не си е дал отговор на въпроса защо се води този дебат. "Този дебат нямаше да го водим днес, ако 2002 - 2004 г. БСП са участвали активно във взимането на тези политически решения", коментира Цветанов и визира решението от 2004 г. за приватизацията на трите ЕРП-та.

Тогава, по думите му, се приватизират 67% от електроразпределителните дружества, а за държавата остават 33%. Цветанов изтъкна, че само първоначалните инвестиции по онова време са били оценени на над 2 млрд. лв. "Защо не защитихте националния интерес когато имахте възможност?", посочи Цветанов.

Стоян Мавродиев: ББР няма общо нито с ЧЕЗ, нито с Борисов

Стоян Мавродиев: ББР няма общо нито с ЧЕЗ, нито с Борисов

Българската банка за развитие е важна институция, нейната репутация трябва да бъде пазена

Цветанов попита председателя на ДАНС дали е имало информация за няколко фирми или представители, които искат да закупят ЧЕЗ и които, ако придобият собствеността на ЧЕЗ, биха застрашили националната сигурност? Цветанов попита още, дали днес опозицията не обслужва някой от тези кандидати, които са участвали в процедурата по закупуване на ЧЕЗ.

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

3 милиона български граждани на колене пред Гинка

Нинова реагира остро на тези думи на председателя на ГЕРБ и настоя: "Кажете, коя е истината, кой купувач защитава БСП". По думите й другото е трибунал. Тя поиска още поименно Цветанов да каже "кои са гадовете, които искат да свалят правителството". Нинова заяви, че когато в българския парламент се произнасят присъди, БСП няма да участва и напусна демонстративно залата. По-късно лидерът на БСП се върна в залата.

Цветанов коментира, че докато не се осигури спокойствие и възможност службите да работят, институциите да работят - всичко останало означава политически хаос и политически цирк.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха тази сутрин в Министерски съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация.

Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.