Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова не се срамува от действията си. Тя припомни на депутатите, че ЕРП-тата са приватизирани заради държавната стратегия на кабинета Сакскобургготски.
Това заяви Петкова по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по въпросите на енергетиката и контрол на специалните служби по казуса със закупуването на електроразпределителното дружество за София и Северозападна България ЧЕЗ от "Инерком".

Цветанов пита защо левицата не е защитила националния интерес

Цветанов пита защо левицата не е защитила националния интерес

Само първоначалните инвестиции 2002-2004 г. са били оценени на над 2 млрд. лв.

Не ни карайте да се чувстваме виновни, призова Петкова. Никой от правителството не знаел какъв ще е изходът от тази сделка, по думите й. Ние не продаваме нищо, продава чешката държава, коментира тя.

Не трябва да се поставя кабинетът в тази ситуация и да му се извиват ръцете. За хората, които гледат от стани това звучи страшно, алармира Теменужка Петкова. Смея да твърдя, че съм почтен човек, изтъкна тя.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха тази сутрин в Министерски съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация.

Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.