Цените на тока трябва да се повишат, за да не се обрича на фалит българската енергетика, но поскъпването няма да е драстично тази година. Това заявиха пред БНТ енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев.

Поводът е искането на трите енергоразпределителни дружества за покачване на цените.

Двамата енергийни експерти смятат, че цените на тока не бива да се задържат изкуствено, тъй като това увеличава рисковете за енергийните дружества от фалит. Те препоръчват цените да бъдат освободени, като държавата започне да подпомага хората, които не могат да си плащат сметките.

"Бедните няма да пострадат, защото те консумират по-малка енергия. От ниските цени се облаготелстват средната класа и богатите", подчерта проф. Тасев.

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

ЧЕЗ иска 67,7 процента поскъпване на нощната тарифа

Според Явор Куюмджиев българската енергетика е недофинансирана. Той е на мнение, че цената на тока не отговаря на пазарните стойности и ако продължава това, в средносрочен план всички предприятия в българската енергетика са на ръба на фалита.

Заради предстоящите европейски и местни избори тази година двамата не смятат, че поскъпването на електроенергията тази година ще е по-високо от инфлационните нива.

Припомняме, че само преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов увери, че поскъпването на тока от 1 юли няма да бъде драстично и прогнозира около 3%.

С колко ще поскъпне тока за едногодишен период след 1 юли зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Също така в края на юни месец се очаква и окончателното решение на комисията с колко да поскъпне природния газ.

Теменужка Петкова: Кражбата на ток засяга националната сигурност

Теменужка Петкова: Кражбата на ток засяга националната сигурност

Повредите на елмрежата са квалифицирани като тероризъм, заяви Кирилов