С 0,83 % поскъпва цената на природния газ за второто тримесечие в сравнение с първото тримесечие на 2019 г.

От КЕВР уверяват, че това поскъпване от 0,83% ще бъде само около 0,5% за битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ. Останалите компоненти, формиращи цената на услугата - цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.

Запазва се цената на тока на регулирания пазар и парното за второто тримесечие на 2019 г., съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

КЕВР очаква под 1% по-скъп природен газ от 1 април

КЕВР очаква под 1% по-скъп природен газ от 1 април

Юни месец става ясно дали ще има драстично поскъпване на газа

Решението на КЕВР е във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за IІ-ро тримесечие на 2019 г. Това е цената, по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Комисията утвърди цена на природния газ за второто тримесечие от 45,17 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС). Тя е с 0,83 % по-висока от цената за І-то тримесечие на 2019 г. В утвърдената цена на природния газ от 45,17 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС) са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 44,35 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка", който е 0,69 лв./MWh.

НСИ отчете близо 6% по-скъпи ток и парно

НСИ отчете близо 6% по-скъпи ток и парно

Данните са спрямо октомври 2017 година

Включен е и компонентът за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото в размер на 0,13 лв./MWh. Те покриват разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен". Това е в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по Методиката на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР се съобразява с условията, залегнали в действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт".

В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, на световните пазари за последните 9 месеца.

При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие, обосновават се от КЕВР.

Прокуратурата протестира срещу спирането на делото за цените на ток и парно

Прокуратурата протестира срещу спирането на делото за цените на ток и парно

ВАП не иска да се съобразява високата цена на природния газ с високата цена на парно и ток

От комисията се оправдават, че те имат правомощията само да установят дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром Експорт".

Независимо от повишението с 0,83%, за битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде около 0,5%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата - цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.