ВАП протестира пред Административния съд спирането на делото за повишаването на цените на електроенергията и топлофикацията. Съдът е спрял делото, изчаквайки да влезе в сила решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на природния газ.

Прокуратурата обаче не намира за редно обвързването на повишените цени на природния газ с високите цени на парно и ток.

Шефът на КЕВР обещава до 4% по-евтин природен газ

Шефът на КЕВР обещава до 4% по-евтин природен газ

КЕВР не е отговорен за скъпата вода с арсен в с. Георги Дамяново

През април ВАП отново протестира решението на КЕВР за цените за топлофикация. Административният съд обаче е спрял делото, за да изчака последното решение на КЕВР относно природния газ да влезе в сила..

Несагласието на ВАП с това води до това прокуратурата да настоява повишаването на цената на природния газ да не влияе на делото за цените на парното.

КЕВР не чу гражданите - парното скача най-малко с 18%

КЕВР не чу гражданите - парното скача най-малко с 18%

Най-голямо е увеличението в Плевен - 37,40%

Аргументите на Върховната административна прокуратура са, че решението за повишаване на цената на природния газ не подлежи на съобразяване при настоящата преценка за законосъобразност, предвид изрично въведената приложимост и задължителност на невлезлите в сила решения на КЕВР.

Целта на прокуратурата е делото, в което се оспорва увеличението на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия да се гледа в съответствие със закона и да приключи своевременно.