"Булгаргаз" поиска от енергийния регулатор увеличение на цента на природния газ.
Поисканото поскъпване е с около 45 лева за мегаватчас, считано от 1 април, информират двете обществени медии.

По думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов за БНР причината за исканото поскъпване се дължи на международните пазари.

"За месец - месец и половина имаме покачване, както на курса на долара, така и на алтернативните на природния газ горива, включително и на петрола - от 62 долара на 67 долара", аргументира Павлов, допълвайки, че това пряко влияе върху цената на газа, което оправдава иска към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

С 0,22 ст. по-евтин газ за второто тримесечие на 2019 г. предлага Булгаргаз

С 0,22 ст. по-евтин газ за второто тримесечие на 2019 г. предлага Булгаргаз

Прогнозната цена на природния газ е неокончателна

От страна председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че евентуалното увеличение на цената на газа няма да повлияе нито на цената на парното, нито на тази на тока.

"Увеличението цената на природния газ във второто тримесечие на 2019 година ще бъде 0.83%, разбира се, ако комисията приеме на заседанието доклада на своята работна група и предложението за решени. Това означава, че изменението е толкова малко, че няма да бъде променяна нито цената на парното отопление, нито на топлата вода, нито на електрическата енергия", съобщи Иванов. Той също заяви, че цената на газа се определя от цената на алтернативните горива, което зависило от международни обстоятелства. 

Очаква се в началото на месец юни да стане ясно дали ще се има сериозно изменение на цената на природния газ, а оттам и промяна на цените на електрическата и топлинната енергия.

"Едновременно с това през юни се извършва и годишен преглед на енергийните дружества, респективно се определят ценовите решения, които КЕВР ще вземе, в края на месец юни", допълни Иванов.

Решението на регулатора по искането на "Булгаргаз" ще стане ясно на 28 март, четвъртък.

АБВ искат среща с КЕВР за цената на природния газ

АБВ искат среща с КЕВР за цената на природния газ

Искат да стане ясна цялостната програма на "Булгаргаз"