Кражбата на ток трябва да бъде пречупвана през призмата на националната сигурност, защото сектор Енергетика е стожер на националната сигурност. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на дискусия в БТА на тема: "Ще спрат ли кражбите на ток? Новите правила!".

Петкова изтъкна, че предстои новите правила на КЕВР да влязат в сила и посочи, че през последните години кражбата на електрическа енергия намалява.

Първо - темата за кражба на ток засяга пряко търговските дружества, които се занимават с пренос на електрическа енергия и чисто финансово търпят загуби и вреди от кражбата.

Второ - потърпевши сме всички потребители на електрическа енергия, тъй като кражбите водят до понижаване качеството на услугата.

На трето място - вредите, които се нанасят, и разходите, които трябва да бъдат извършени, превишат размера на самата кражба.

6646 са установените случаи на кражба на ток през 2018 година

6646 са установените случаи на кражба на ток през 2018 година

Само в Западна България 728 фирми са крали ток

Теменужка Петкова отчете, че за три години са се направили доста неща, благодарение на усилията на КЕВР, Народното събрание и електоразпределителните дружества.

По думите й енергийните дружества също са съпричастни с този проблем и това, което се наблюдава, е стремежът на трите електроразпределителни дружества да вървят към използването на така наречените умни технологии, които дават възможност да бъде проследен моментът на кражба на електрическа енергия.

Разкриха седма поредна кражба на ток от къща в "Драгалевци"

Разкриха седма поредна кражба на ток от къща в "Драгалевци"

Къщата е с преустановено електрозахранване от 2017 заради неплатени сметки

По данни на ЧЕЗ през 2018 г. са съставени 6645 броя констативни протоколи за установено нерегламентирано потребление на електрическа енергия, но не може да се докладва броя на заведените дела. Данните представи министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

През 2018 г. са установени кражби на електрическа енергия в 2751 случая. Заведените дела по съдебен ред са 116 срещу хора, за които е установено, че нерегламентирано ползват електрическа енергия.

Разследват бивш заместник-кмет на Хасково за кражба на ток

Разследват бивш заместник-кмет на Хасково за кражба на ток

Законът предвижда до 5 години затвор и глоба до 15 000 лева

По данни на ЕНЕРГО-ПРО през 2018 г. са съставени 2156 броя констативни протоколи, като са заведени 243 дела срещу хората, които са ползвали нерегламентирано електрическа енергия.

Кирилов заяви, че е далеч от мисълта, че проблеми няма и всички проблеми са разрешени.
"От правна и законодателна гледна точка голяма част от уврежданията във връзка с елементите на електроснабдителна и разпределителната система сме ги квалифицирали по толкова ефективен начин, че биха могли да се преследват като тероризъм", допълни бившият председател на Комисията по правни въпроси.