С нова технология от ЧЕЗ Разпределение България ще откриват крадците на електричество.

Електроразпределителното дружество внедрява новата технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа.

С рефлектометри ще бъдат снабдени всички екипи, които проверяват за нарушения. Така с новия уред ще могат да бъдат разкривани с точност до 99% допълнителните незаконни връзки към проводниците. Уредът позволява при проверка всички кражби да се установяват веднага.

Устройствата могат да различават монтажните връзки, които се правят при ремонти, от нерегламентираните присъединявания към мрежата.

Рефлектометрите гарантират бързото и безусловно установяване на кражбите.

От електроразпределителното дружество уверяват, че уредите са изключително точни, ефективни са и имат възможност за откриване на връзки с дължина над половин километър. Устройствата могат да показват и точното разстояние от електромера, на което е реализирано нерегламентираното присъединяване. За компанията това спестява време и излишно ангажиране на лабораторни автомобили за диагностика, тежка механизация за разкопаване и откриване на незаконните връзки.

Методът, които дружеството използваше до момента, беше чрез лабораторни коли за разкриване на кражбите. Това отнемало на ЧЕЗ голям човешки и финансов ресурс, а ефективността не била толкова голяма. След въвеждането на рефлектометрите лабораторни коли ще се използват само за по-бързото откриване на повреди по мрежата. ЧЕЗ обещават това да оптимизира работата и на аварийните екипи.