Варненското село Каменар е рекордьор по кражби на ток в Североизточна България. Там загубите на електропреносното дружество от един трафопост достигат до 80%. Това обяви управителят на „Енерго-про” – Варна Момчил Андреев по време на кръгла маса на тема „Да спрем кражбите на ток”.

Андреев посочи, че във въпросното село има три трафопоста, живеят около 300 семейства, от които 150 са изключени. При проверка на екипите са установени 20 незаконни присъединявания.

След като били отстранени, загубите са намалени на 20%, но час, след като е приключила проверката отново „въдиците са метнати” и енергийните загуби пак са възлизали на 80%.

Имало цели села в Североизточна България, където „кражбата на ток е национален спорт”. „Закон има, контрол има, но няма респект към закона”, коментира Андреев, който изтъкна, че само в Каменар дружеството губи 300 хиляди лева.

Освен това имало и епидемия на софтуерно манипулиране на техническите измервания сред по-заможните собственици на вили и земеделци в Североизточна България. Андреев обясни, че за този вид манипулация е необходима техническа експертиза и грамотност.

При две такива засечени манипулации във Варна са били установени плантации с марихуана, отглеждани в апартаменти. Андреев изтъкна още, че нерегламентираното потребление се заплаща на по-високо ниво от пазарната цена, но въпреки това нарушителите настояват за съставяне на констативен протокол, тъй като пак щели да платят два пъти по-евтино.

За периода 2012-2016 г. са констатирани 15 хиляди нарушения. 113 са съдени по Наказателния кодекс през 2015 година, от тях има две ефективни присъди, 19 условни и пробация при останалите. Андреев посочи, че 42 са кражбите на електропроводи.

Той настоя тези посегателства да бъдат разглеждани като деяния с висока степен на обществена опасност, тъй като хиляди граждани остават без ток. По време на кръглата маса стана ясно, че 6,5 млн. са загубите на трите енергодружества от кражбите на ток за тази година, а всеки нерегламентирано включил се в електропреносната мрежа плаща 0,07 лв. (седем стотинки) по-малко в сравнение с редовните консуматори на електроенергия.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че тази тема е много важна и тя касае всички нас от гледна точка на енергийната ни сигурност. Петкова посочи, че кражбите на съоръжения от Електроенергийния системен оператор за 2015 г. и 2016 г. са 17 на брой.

Кражбата на електроенергия е инкриминирана в НК, но към момента няма данни колко са осъдените в страната. И трите електроразпределителни дружества поискаха повишаване на санкциите и промени в закона.

Парадоксално е, но крадците на ток плащат по-евтин ток и предпочитат глобата пред това да са редовни платци. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Да спрем кражбите на ток”. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че към настоящия момент съществува следната несправедливост, а именно - лицата, които са недобросъвестни и крадат електрическа енергия, да плащат за откраднатото по цена за технологични разходи за три месеца назад.

Тази цена е приблизително около шест стотинки на киловат час, като в тях се калкулира цената за пренос, за достъп и такса задължение към обществото, докато лоялните клиенти плащат 0,13 лв. 0,15 лв. на киловат час.

„Сами разбирате, че това е недопустимо. Проблемът идва през 2014 г., когато бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране приравнява тези кражби към технологичните разходи, които технологични разходи се заплащат по цена за технологични разходи за АЕЦ „Козлодуй”, обясни министър Петкова.

Тя посочи, че имат амбицията това да бъде променено като тази цена за откраднатата електроенергия бъде формирана като цена за недостиг на балансиращия пазар, която е приблизително около 0.20 лв. на киловат час. Така недобросъвестни лица ще бъдат принудени да плащат повече.

За сега при констатирано нарушение се заплащат технологичните разходи – въпросните шест стотинки за киловат час за три месеца назад за всеки откраднат киловат час. Има предложение този период да бъде увеличен до шест месеца назад. „Това е предложението, надявам се тук с колегите от КЕВР това да бъде обсъдено и да бъдат предприети необходимите действия, тъй като това са правомощия, които са изцяло в КЕВР, за да се стигне до подобна промяна трябва да се променят правилата за търговия”, заяви министър Петкова.

По време на кръглата маса министър Петкова инициира създаването на работна група, която да работи по проблема, свързан с кражбите на ток.

Електроразпределителните дружества настояха освен за повишаване на тази цена, за по-строги наказания в Наказателния кодекс за кражбите на ток, както и за криминализиране кражбите на метали.

Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ България, даде пример с Чехия, където кражбите на електроенергия са намалели наполовина с криминализиране кражбата на метали. Там са забранени разплащанията в брой за предаване на цветни метали. Физическо лице, без да предостави доказателство за произхода на скрапа, там няма да получи плащане в брой.

„Това доведе до драстично намаляване на кражбите на инфраструктурни елементи. На практика намаляха наполовина”, заяви регионалният мениджър на ЧЕЗ. Той изтъкна, че са необходими и санкции за компании, които изкупят този скрап. Според него е необходимо да се промени разбирането на обществото за кражбите на енергия, а страната ни се оказва с най-ниските санкции за кражбите на енергия.

Народният представител Кирил Добрев, който е председател на правната комисия изрази учудването си, че има 133 присъди, което означавало, че текстът в НК е работещ.

Оказва се, че ако бъдат спрени всички кражби, потреблението на ток в страната ще спадне с 40%.

Главен комисар Илко Илиев заяви, че данните на МВР по отношение на кражбите се разминават с тези, представени от трите електроразпределителни дружества. Той отчете намаление на кражбите в сравнение с миналата година и изтъкна, че при 80% от констатираните манипулации на електромерите са извършени от бивши или настоящи служители на електроразпределителните дружества.