Ръководството на ЧЕЗ ще преговаря само с българската финансова група "Еврохолд" за продажбата на активите си в България. Това съобщиха от bTV, цитирайки чешкото издание "Лидове новини".

Оказва се, че от ЧЕЗ са отхвърлили офертата на "Индия Пауър". Миналата седмица пък електроразпределителното дружество прекрати и договора с "Инерком", след като компанията на Гинка Върбакова не получи разрешение от КЗК за придобиване на активите на ЧЕЗ.

От централата на ЧЕЗ в Прага са отказали да коментират темата.

В публикацията на "Лидове новини" се посочва, че все още не е ясно каква е офертата на "Еврохолд". Според източници на вестника обаче тя била по-добра от тази на "Индия Пауър".

Припомняме, в началото на април стана ясно, че от "Еврохолд" са отправили индивидуална оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. С това сагата около електроразпределителното дружество се заплете.

ЧЕЗ е прекратила договора с "Инерком"

ЧЕЗ е прекратила договора с "Инерком"

Чехия избира между "Индия пауър" и "Еврохолд"

На 30 ноември 2018 г. изтече крайният срок за закупуване на електроразпределителната компания ЧЕЗ, но от Инерком бяха превели парите. Информацията бе от централата на компанията в Прага.

От компанията отказаха да дадат подробности какво ще стане, ако сумата не постъпи по сметката. Сроковете за разплащането са договорени между двете фирми през февруари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред чешки евродепутат, че "при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата".

В края на ноември стана ясно, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова влиза в управлението на ЧЕЗ България.

Преди това от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказаха на "Инерком" да разрешат концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на "ЧЕЗ".

"Еврохолд" направи оферта за ЧЕЗ

"Еврохолд" направи оферта за ЧЕЗ

Решението трябва да бъде одобрено на 22 април

Мотивите са, че КЗК вече е била сезирана за тази сделка и решението й се обжалва в съда и няма как да бъде образувано ново производство. От "Инерком" обявиха, че ще обжалват и последното решение, както обжалваха решението на КЗК от 19 юли 2018 г., с което Комисията забрани на "Инерком" да закупи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Делото във Върховния административен съд е насрочено за 2019 г.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

От ЧЕЗ преговарят и с втората фирма за продажба на активите си у нас

От ЧЕЗ преговарят и с втората фирма за продажба на активите си у нас

Паралелно текат преговорите с "Инерком"

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

За това твърдо застават от БСП, които организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.