От дружеството "Инерком България" ЕАД са подали ново искане до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за одобряване на сделката за активите на ЧЕЗ в България, съобщиха от "Инерком".

Компанията на Гинка Върбакова излезе от дружествата, които произвеждат ток от фотоволтаични централи и те вече не са част от портфолиото ѝ. Именно тези дружества бяха причината КЗК да откаже одобряването на сделката.

Сега дружеството иска Комисията отново да разгледа споразумението. "Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация", казват от компанията.

"Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ" а.с. и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс" БиВи от една страна, като Продавачи, и "ИнеркомБългария" ЕАД като Купувач. Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация, пише в писмото до КЗК от дружеството.

Припомняме, от "Инерком България" обжалваха решението на КЗК от 19 юли 2018 г., с което Комисията забрани на "Инерком" да закупи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Делото във Върховния административен съд е насрочено за идната година.

От "Инерком" са изненадани от решението на КЗК за забрана на сделката с ЧЕЗ

От "Инерком" са изненадани от решението на КЗК за забрана на сделката с ЧЕЗ

След анализ ще обявят следващите си действия

На 13 септември Гинка Върбакова и сестра ѝ Малина, излязоха от борда на директорите на холдинговото дружество "Солар грийн енерджи", което е едноличен собственик на фотоволтаичните централи. Заради тях от КЗК спряха сделката.